Novi prosvjedi srpskih poljoprivrednika najavljeni za 13. studenoga

Autor: Miroslav Kuskunović , 03. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Kao glavne razloge naveli su neispunjenje zahtjeva iz sporazuma iz svibnja za 2023. godinu i nove zahtjeve za iduću godinu.

Skupština Inicijative za opstanak poljoprivrednika donijela je odluku da izađe na nove prosvjede 13. studenoga.

Poljoprivrednici okupljeni u ovoj organizaciji sastali su se 1. studenoga uvečer i odlučili da organiziraju prosvjed, a kao glavne razloge naveli su neispunjene zahtjeva iz sporazuma iz svibnja za 2023. godinu i nove zahtjeve za 2024.

Subvencije moraju biti povećane

Traže da subvencije u ratarskoj proizvodnji budu 300 eura po hektaru i podsjećaju da  od zahtjeva ne odstupaju već godinu i pol dana.

Zahtjevi ratara
Traže da subvencije u ratarskoj proizvodnji budu 300 eura po hektaru i podsjećaju da  od zahtjeva ne odstupaju već godinu i pol dana. Također, traže uređenje burzovnog trgovanja, te dizel na svim pumpama bez trošarina + PDV od prvog siječnja kako je i bilo po sporazumu.

Srpski mediji podsjećaju kako je sedam udruženja poljoprivrednika (Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, “Naše mleko”, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, Proizvođači mlijeka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje poljoprivrednika Aradac) koji su i ranije pregovarali sa Ministarstvom poljoprivrede, uputili su prije nekoliko dana Ministarstvu poljoprivrede dopis u kojem se ograđuju od obrazloženja o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024.

“Ništa o čemu je pričano i dogovarano na sastancima nije unijeto u zakon”, naglašavaju u dopisu. Između ostalog, ističu i pitanje uređenja tržišta žitarica za koje tvrde da je pretjerano komplicirano i da se sudionici na njemu teško snalaze, što je još jedan u nizu nagomilanih problema..

“Intervencije robnih rezervi kao i robna razmjena nisu uređenje tržišta, nego još veća komplikacija i direktan utjecaj na tržište. Nešto na što se sve vrijeme insistiralo na sastancima je sustavno, odnosno zakonsko rešenje uređenja robne burze (po uzoru na robne burze u razvijenim europskim državama), sa svim elementima i načinima poslovanja po principu slobodnog tržišta prije svega žitarica i uljarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda”, naveli su.

Kada je o plavom dizelu riječ navode da je jasno potpisano da se uvede dizel bez trošarina za 100 litara po hektaru za poljoprivrednike.

Subvencionirani krediti
“Subvencije po hektaru poticaja za biljnu proizvodnju minimalno 35.000 dinara po hektaru, isplata najkasnije do 31. ožujka u tekućoj godini o čemu je pričano na sastanku 29. rujna, a ne 12.000 kako je navedeno u sadašnjem prijedlogu za 2024. godinu.

Zatim premija za mlijeko na istoj razini kao po sporazumu iz svibnja 19 dinara, a ne 15 kako je navedeno u sadašnjem prijedlogu za 2024, godinu. Također, traže i subvencionirane kredite za poljoprivrednike tijekom cijele 2024. godine sa kamatom od jedan posto, koji se mogu koristiti i za refinanciranje postojećih kredita.

Tu su i poticaji za kvalitetne priplodne mliječne krave, koji trebaju ostati na razini za 2024, po sporazumu iz svibnja od 40.000 dinara”, neki su od zahtjeva poljoprivrednika

Komentirajte prvi

New Report

Close