Novi prosvjed srpskih mljekara, traže isključivo – Vučića

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2023. u 07:14
S premijerkom Brnabić odbili su razgovarati jer je na prošlim sastancima pričala samo o Kosovu/M. Tešić/PIXSELL

Više mljekara u Srbiji jučer je otkazalo otkup mlijeka, a samo je dio njih uspio molbama i vezama ugovoriti otkup s drugim mljekarama.

Proizvođači mlijeka i uzgajivači stoke u Srbiji najavili su da će zbog problema u poljoprivredi i otkazivanja otkupa mlijeka pojedinih mljekara, prosvjedovati 12. svibnja u Beogradu. Najavljuju da će prosvjedi biti ispred predsjedništva sa zahtjevom da razgovaraju s predsjednikom države Aleksandrom Vučićem.

Više mljekara u Srbiji jučer je otkazalo otkup mlijeka, a samo je dio njih uspio molbama i vezama ugovoriti otkup s drugim mljekarama. Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Mačvanskog okruga Goran Vasić rekao je da su pojedine mljekare otkazale otkup mlijeka od proizvođača u okolici Uba i da su molbama uspjeli za dio njih ugovoriti otkup kod Zlatiborske mljekare, kako ga ne bi prosuli.

“Tražimo isključivo razgovor s Vučićem čija je riječ posljednja, jer vedri i oblači. Dosadašnji pregovori s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu urodili plodom, tamo nema stručnih ljudi za mljekarstvo”, rekao je Vasić dodavši da su proizvođači mlijeka odbili pozive premijerke Brnabić za razgovor jer je na ranijim “mahala” problemom s Kosovom.

“Što to znači? Trebaju li proizvođači mlijeka propasti zbog problema s Kosovom, pa da uvozimo mlijeko iz Nizozemske? Pokušavali smo biti apolitični, a ako i Vučić kaže da je nemoćan da nam pomogne, udružit ćemo se sa ‘crnim đavolom’ protiv ove vlasti”, rekao je Vasić.

Dodao je da od Vučića očekuje da ne bude nemoćan u zaštiti domaćeg tržišta i da ne može ništa ne učiniti da bi se smanjio uvoz mlijeka i sireva po 2,5 eura po kilogramu i smanjile ogromne marže u trgovini. “Ugasi li se proizvodnja mlijeka, kičma poljoprivrede, ostat će nam samo autoceste”, rekao je Vasić.

Vlasnica farme krava iz okoline Uba Mira Marjanović rekla je da su proizvođači iz tog kraja prodavali mlijeko po cijeni od 38 do 60 dinara po litru, a da je Zlatiborska mljekara ponudila otkup po cijeni 40-45 dinara. “Hvala joj jer smo potpuno propali. Nikad gore nije bilo”, rekla je Marjanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close