Novi natječaj za prijave za dvojno obrazovanje u Srbiji

Autor: Jerko Zlatar , 08. siječanj 2024. u 05:33
Foto: Shutterstock

Zainteresirani poslodavci imaju priliku do 15. siječnja dostaviti izjave o spremnosti za provedbu dualnog modela obrazovanja.

Poslodavci iskazuju svoje potrebe za učenicima različitih obrazovnih profila putem specijalizovanog portala za dualno obrazovanje”.

Zainteresirani poslodavci imaju priliku do 15. siječnja dostaviti izjave o spremnosti za provedbu dualnog modela obrazovanja za 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku godinu 2024./2025.”, izjavila je Mirjana Kovačević, voditeljica Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS, a prenio je danas portal PKS-a.

Kako je precizirala, među njima je deset novih, a kao oni za kojima postoji velika potreba na tržištu rada ističu se vozači motornih vozila, tehničari elektronike i automatike te elektrotehničari za elektroniku vozila.

“Na temelju potreba gospodarstva, kroz institucionalno partnerstvo i suradnju Ministarstva prosvjete i Ureda za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije, izradit će se Plan upisa u srednje škole za narednu školsku godinu, “, izjavila je Kovačević. Ona je istakla i da je prvi put otkako je u Srbiji zaživio dualni model obrazovanja predviđena mogućnost financijske potpore školama i privredi na osnovu Uredbe.

Podsjetila je da je dualno obrazovanje u Srbiji u proteklih deset godina omogućilo da 950 tvrtki, koje osiguravaju mjesta za učenje kroz rad, u suradnji sa 186 škola realiziraju 73 obrazovna profila za oko 16.000 učenika.

Kovačević je ustvrdila kako u tom području još ima prostora za napredak, čemu će, kako ocjenjuje, pridonijeti i nedavne izmjene Zakona o dualnom obrazovanju koji regulira ovo područje.

“Ovaj model srednjeg strukovnog obrazovanja u budućnosti će se razvijati u smjeru povećanja broja sati koje učenici mogu provesti učeći radeći u realnom radnom okruženju.”, dodala je Kovačević. Od školske godine 2026./2027. godini, kako je naglasila, planirano je da se minimalno 60% od ukupnog broja sati stručnih predmeta u trogodišnjim profilima realizira u poduzećima, odnosno 40% u četverogodišnjim obrazovnim profilima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close