Pogon Alumila investicijama od 42 milijuna eura transformiran u suvremenu tvornicu

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Novi modeli Mercedesa koristit će profile proizvedene u Novoj Pazovi.

Grčki proizvođač aluminijskih profila Alumil, koji je osnovan 1988. već 20 godina posluje u Srbiji.

U međuvremenu je pogon u Novoj Pazovi investicijama od ukupno 42 milijuna eura transformirao u t tvornicu koja radi u tri smjene, sa najmodernijim strojevima i opremom, 400 zaposlenih i umjetnom inteligencijom koja pazi na kvalitetu, a od listopada iduće godine će se profili iz ove tvornice naći i u Mercedesovim automobilima.

Jedinstvena rješenja
“U modernom proizvodnom postrojenju koji se prostire na 35.000 kvadrata, uz strogu kontrolu kvaliteta cijelog proizvodnog procesa, kompanija Alumil omogućava kreiranje vrhunskih proizvoda visoke upotrebne vrijednosti. Kontinuirani cilj našeg istraživanja i razvoja je da ponudimo unikatna rješenja, s inovativnim karakteristikama, koja u potpunosti pokrivaju potrebe naših klijenata”, rekao je novinarima Stylianos Tsoktouridis, generalni menadžer kompanije Alumil YU Industry.

400

radnika zapošljava tvornica AlumilA u Novoj Pazovi

Alumil u Srbiji sa oko 70 posto proizvodnih kapaciteta “pokriva” izvoz industrijskih profila u zemlje Europske unije, dok sa 30 posto proizvodnje zadovoljava trenutne potrebe domaćeg tržišta, od kojih su najvećim dijelom u pitanju arhitektonski profili. “U proizvodnji koristimo reciklirani aluminij sa zelenim certifikatom.

Također, naša proizvodnja značajno je energetski štedljivija nego kod konkurencije, a planiramo i instalaciju solarnih panela u tvornici u Novoj Pazovi, kako bismo proizvodili vlastitu energiju i dodatno smanjili naš karbonski otisak. Dakle, bit ćemo spremni za punu primjenu CBAM regulative u EU”, izjavio je Cokuridis za Biznis.rs tijekom obilaska tvornice sa novinarima.

Na pitanje novinara jesu li u planu nove investicije u tvornicu u Novoj Pazovi, u koju je u proteklih 20 godina uloženo 42 milijuna eura, Cokuridis odgovara potvrdno, uz napomenu da Alumil i inače profit koji svake godine ostvari u Srbiji ulaže u taj pogon.

“S druge strane, planiramo nove investicije – ali pod uvjetom da nam tržišne okolnosti idu na ruku, s obzirom na to da smo se posljednjih godina suočili sa covidom, pa izbijanjem rata u Ukrajini i aktualnom globalnom financijskom krizom.

Sve u svemu, ukoliko tržišne prilike dopuste, spremni smo duplirati naše kapacitete instaliranjem nove linije za ekstruziju, a želimo i da europskom tržištu ponudimo sofisticiranije proizvode”, rekao je Cokuridis. Posebno je istakao da će od listopada 2024. godine novi modeli čuvenog proizvođača automobila Mercedes” imati profile proizvedene u Alumilu u Novoj Pazovi.

Nove investicije

Ukoliko tržišne prilike dopuste, investitori su spremni duplirati kapacitete instaliranjem nove linije za ekstruziju.

Brojne prednosti
U Alumilu ističu i kako poslovanje u Srbiji ima brojne prednosti, koje se ogledaju u skraćivanju lanaca opskrbe, odnosno smanjenja vremena isporuke, čime se povećava efikasnost, ali i lager proizvoda.

Skraćivanje lanca dovodi i do smanjenja potrebe za dugim transportom robe i utroška energije, što je u skladu sa ekološki prihvatljivim praksama, zaključuju u ovoj tvrtki koja je dio globalne kompanije sa 12 pogona širom svijeta, u kojima radi ukupno 3.000 zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close