Nove pšenice tri milijuna tona, silosi krcati od lani, a cijene padaju

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2022. u 07:00
Do početka lipnja Žita Srbije uspjela su izvesti 1,1 milijuna tona pšenice i brašna preračunatog u zrno/Shutterstock

U novu tržišnu godinu, koja počinje 1. srpnja, ulazi se s rekordnim zalihama prošlogodišnje pšenice, kukuruza i suncokretova ulja, upozorava direktorica udruženja Žita Srbije Sunčica Savović.

Direktorica udruženja Žita Srbije Sunčica Savović izjavila je za Tanjug da se ove godine očekuje rod pšenice od tri milijuna tona, ali i da je na zalihama od lani još više od 700.000 tona žita, piše politika.rs.

”Žetva pšenice bit će završena za desetak dana. Prinos je od 3,5 do 8 tona po hektaru, ovisno o regiji i nešto je manji nego prošle godine”; kaže S. Savović. Preliminarne analize pokazuju kako je kvaliteta pšenice dobra. Ovogodišnji rod ječma je oko 430.000 tona, a žetva je pri kraju u brdsko-planinskim područjima.

Kilogram 34-37 dinara
Sunčica Savoviću upozorila je na problem sa skladištenjem pšenice, jer u novu tržišnu godinu, koja počinje 1. srpnja, ulazi se s rekordnim zalihama prošlogodišnje pšenice u silosima.

”Osim toga, u silosima je ne samo 650.000 tona kukuruza koji je na raspolaganju za izvoz narednih mjeseci, već i po 340.000 tona za svaki mjesec koliko je ostalo do kraja rujna. Do početka lipnja uspjeli smo izvesti 1,1 milijuna tona pšenice i brašna preračunatog u zrno”, navela je S. Savović.

Na gomilanje tolikih zaliha utjecale su kvote za izvoz koje je Vlada Srbije uvela i problemi s logistikom, odnosno nedovoljan broj barža na Dunavu, vagona i kamiona.

430

tisuća tona ovogodišnji je rod ječma čija je žetva pri kraju

Direktorica Žita Srbije ocijenila je da tromjesečne kvote za izvoz žitarica koje su nedavno uvedene neće drastično promijeniti situaciju zbog logističkih problema. Potvrdila je da postoji trend pada cijena pšenice na svjetskom i domaćem tržištu u posljednja dva tjedna.

”Prošlog su tjedna kupci nudili akontacijske cijene od 30 do 35 dinara po kilogramu, odnosno s PDV-om od 34 do 37 dinara. Od počeka ovog tjedna cijena je i dalje u padu. Nekoliko posljednjih godina bio je običaj da se država pojavi kao kupac pšenice preko robnih rezervi od po nekoliko desetina tisuća tona i proizvođači su rado prodavali, zato što je cijena bila nešto veća od tržišne”, podsjetila je direktorica S. Savović.

650

tisuća tona kukuruza lajnskog roda još je u silosima kao i po 340.000 tona za svaki mjesec do kraja rujna

Naglasila je da bi država i sada trebala otkupljivati stotine tisuća tona pšenice ako želi pomoći da se silosi oslobode za novi rod žitarica.

Veliki viškovi ulja
Navela je da ne postoje nikakvi razlozi da se izvoz ograničava, jer ima dovoljno žitarica za domaće potrebe. Također, rekla je Sunčica Savović, kao i sa pšenicom situacija je slična i s krcatim zalihama suncokretova ulja čiji je izvoz posve zabranjen.

700

tisuća tona pšenice ostalo je od prošle godine u silosima pa su u Žitima Srbije zabrinuti gdje će se skladištiti ovogodišnje zrno

”Ove godine nas očekuje rod od 735.000 tona suncokreta, što je preračunato u ulje 350.000 tona. Vlada je prošlog četvrtka donijela odluku o preraspodjeli količina, ali samo za količine koje nisu izvezene u svibnju, što je oko 1700 tona. Srbija troši od 80.000 do 100.000 tona suncokretova ulja godišnje, a očekuje nas dobar rod.

Trenutno u uljarama imamo od 40.000 do 45.000 tona ulja, samo dva mjeseca pred novu žetvu, a dozvola za izvoz data je samo u svibnju”, precizirala je direktorica udruženja Žita Srbije Sunčica Savović.

Komentirajte prvi

New Report

Close