Novac prikupljen srpskim zelenim obveznicama većinom utrošen na promet

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2024. u 05:22

U promet je otišlo 36,7 posto prikupljenih sredstava, a sljedeća stavka po udjelu je održivo upravljanje vodama i otpadnim vodama s 29,3 posto.

Srbija je raspodijelila sva sredstva prikupljena od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica. U promet je otišlo 36,7 posto, a sljedeća stavka po udjelu je održivo upravljanje vodama i otpadnim vodama s 29,3 posto, piše Balkan green energy news.

Vlada Srbije je 2021. izdala svoju prvu zelenu obveznicu, u iznosu od milijardu eura, s najnižim troškovima financiranja državnog duga do sada. Cijeli iznos je raspoređen.

Željeznički projekti

Srbijanski zakonski okvir za zelene obveznice propisuje da prihod od takvih transakcija ide za željeznice i metroe, kanalizaciju, upravljanje vodama i otpadnim vodama, zaštitu od poplava, zaštitu biološke raznolikosti, sprječavanje i kontrolu onečišćenja, gospodarenje otpadom, energetsku učinkovitost i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora..

Sektor prometa dobio je najveći udio sredstava, 36,8 posto. Izvedena su četiri željeznička projekta, dva za vodotoke i jedan za vozila, navodi se u dokumentu Serbia Green Bond Report.

Kupljena su tri elektromotorna vlaka, a rekonstruirano je 79,4 kilometara pruge.

Potpore su dodijeljene vlasnicima 395 vozila s manjim negativnim utjecajem na okoliš. Od toga 350 osobnih i kombi vozila.

Na održivo upravljanje vodama i otpadnim vodama utrošeno je 29,3 posto prihoda, što je druga najveća stavka. Srbija je izgradila ili rekonstruirala akumulacije ukupne zapremine 70 milijuna kubika, piše Nova ekonomija, Među korisnicima s velikim udjelom bio je sektor sprječavanja i kontrole onečišćenja, uključujući kružno gospodarstvo – 21,5 posto. Između ostalog, uspjelo je očistiti 22 onečišćena mjesta. Njihova ukupna površina je 1,6 četvornih kilometara.

Preostalih 10,8 posto odnosilo se na zaštitu okoliša i bioraznolikosti te održivu poljoprivredu.

Vlasti su pokrenule aktivnosti održivog gospodarenja šumama na 279.000 hektara, kao i zaštitu, obnovu ili održavanje 30.000 hektara zemlje, kaže se u dokumentu.

Narodna banka Srbije (NBS) priopćila je svojedobno da je emisijom zelene obveznice Srbija postala jedna od rijetkih europskih zemalja i jedina europska država izvan Europske unije (EU) koja je izdala zeleni instrument.

Jeftino zaduživanje

“Prvi put u svojoj povijesti Srbija je izdala ‘zelenu’ euroobveznicu u iznosu od 1,0 mlrd. eura, s rokom dospijeća od sedam godina (7G), što pokazuje da se radi o ekološki odgovornoj zemlji. Ova je euroobveznica izdana uz dosad najnižu stopu kupona od 1,00 posto i stopu prinosa od 1,26 posto, a potražnja ulagača premašila je 3 milijarde tijekom aukcije. eura”, objavila je NBS.

Istodobno je, kako je navela, “izdana 15-godišnja (15G) konvencionalna euroobveznica u eurima u iznosu od 750 milijuna eura, uz stopu kupona od 2,05 posto i stopu prinosa od 2,3 posto, što je najdulje dospijeća euroobveznice koju je izdala Republika Srbija (za kojom je potražnja investitora premašila razinu od 2,5 milijarde eura)”.

Kako je dodala, “posebno je raduje činjenica da je postojala velika potražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja izdala, što je rezultiralo najnižom stopom financiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00 posto) i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije”.

Komentirajte prvi

New Report

Close