Nova proizvodna linija Japan Tobacca u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2022. u 07:00
U 12 godina JTI je u SrbijI investirao gotovo 300 milijuna $/SHUTTERSTOCK

Japanski investitori uložili ‘svježih’ 16 milijuna dolara u tvornicu u Senti.

Iz Japan Tobacco Internationala (JTI) najavili su u ponedjeljak novi investicijski ciklus u Srbiji vrijedan 51 milijuna dolara u idućih pet godina za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta tvrtke.

Vrijednost nove proizvodne linije, javlja B92, u tvornici u Senti je 16 milijuna dolara. Srpska premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala otvorenju nove linije, istaknula je da kada japanski investitor ulaže u neku zemlju onda i svi ostali ulagači iz svijeta osjećaju da slobodno mogu investirati u tu državu.

Zbog toga su japanske investicije toliko važne i to u ovim teškim i izazovnim vremenima, naglasila je ona. Navela je da je u razdoblju od 12 godina Japan investirao u Srbiju gotovo 300 milijuna dolara.

Najoprezniji ulagači
“Japanski su investitori poznati kao najoprezniji i najkonzervativniji ulagači koji se, kada negdje investiraju, dobro informiraju i znaju gdje i zašto tamo ulažu, kakvo je poslovno okruženje.

Znaju da to nije zemlja u kojoj ima korupcije, sistemske korupcije, koja ima efikasnu upravu i koja dodatno investira, vrijeme, energiju i novac za jačanje poslovnog okruženja”, naglasila je Ana Brnabić. Istaknula je da je u Srbiji sve veći broj japanskih investicija.

Inače, Japan Tobacco International u Srbiji posluje od 2006. godine, a nova proizvodna linija će udvostručiti kapacitete kompanije, čime će se znatno uvećati i sam izvozni potencijal tvrtke u Senti, a pridonijet će i većoj vrijednosti izvoza od uvoza u ovoj industriji, tj. povoljno će utjecati na vanjsko-trgovinsku bilancu Srbije.

Nova radna mjesta
Potpredsjednik Japan Tobacco Internationala Takahiro Kumamoto najavio je nova ulaganja kompanije u Srbiji. “Danas smo predstavili novi investicijski ciklus, koji će značajno poboljšati naše poslovanje u Srbiji, potkrijepljeno novim ulaganjima.

U idućih pet godina planiramo investicije vrijedne 51 milijun dolara za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta kompanije. Cilj nam je stvoriti nova radna mjesta, udvostručimo kapacitete da bismo povećali izvoz, kao i modernizacija procesa proizvodnje”, kazao je on.

Komentirajte prvi

New Report

Close