Nova luka Beograd ipak kod Pupinovog mosta

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2023. u 07:00
Najavljeno je da bi izgradnju Luke Beograd mogla podržati Europska banka za obnovu i razvoj/Shutterstock

Predviđeno je da se nalazi na lijevoj obali Dunava, na riječnom kilometru km 1161+800, nizvodno od postojeće Luke Beograd i Pančevačkom mostu.

Nova Luka Beograd gradit će se kroz javno-privatno partnerstvo, najavio je ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić. On je istaknuo da je određena lokacija za izgradnju nove Luke Beograd, koja će se nalaziti na lijevoj obali Dunava, “malo iznad Pupinovog mosta”.

Podsjetimo, ova lokacija je i prije bila u opticaju, uz Luku Pančevo i lokaciju u Krnjači. Međutim, prema urbanističkom projektu koji je objavljen sredinom prošle godine, predviđeno je da se nalazi na lijevoj obali Dunava, na riječnom kilometru km 1161+800, nizvodno od postojeće Luke Beograd i Pančevačkom mostu, točnije u Krnjači.

Istim projektom, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na inicijativu Agencije za upravljanje lukama, planirano je zauzimanje površine od oko 37,6 ha, a ukupna širina akvatorija je 230 m.

Potkraj 2020. godine tadašnji pomoćnik ministra za vodni promet Veljko Kovačević izjavio je da se razmatra točna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu te da su definirane tri lokacije: lokacija 10 km uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i luka Pančevo kao beogradska luka.

Prethodno je naveo da najveći potencijal ima područje uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj se blizini s partnerima iz Kine planira izgradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči.

Najavljeno je da bi izgradnju Luke Beograd mogla podržati Europska banka za obnovu i razvoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close