Normalizacija odnosa Srbije i Kosova dobra vijest za ekonomiju

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Daljnje produbljivanje odnosa značilo bi implementaciju dodatka inicijativi “Otvoreni Balkan”, čime bi se ukinule necarinske barijere.

Potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine otvorilo bi vrata boljoj ekonomskoj integraciji i donijelo veću stopu rasta regiji zapadnog Balkana, rekao je prije nekoliko dana Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan.

S njegovom ocjenom slažu se i srpski ekonomisti, koji navode da je politika prepreka većoj ekonomskoj integraciji. Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, napominje da je ukidanje barijera između zemalja regiona pozitivno i da su već stvoreni mehanizmi koji bi to trebali omogućiti.

Jedna od njih je Cefta, koja uključuje bescarinsku trgovinu između zemalja zapadnog Balkana. Cefta je uvedena na nagovor EU, podsjeća. Daljnje produbljivanje odnosa značilo bi implementaciju dodatka inicijativi “Otvoreni Balkan”, čime bi se ukinule necarinske barijere.

“Problem s Kosovom je što ne slijede pravila CEFTA-e i nisu dio inicijative ‘Otvoreni Balkan’.” Problem je njihov status i njime namjerno manipuliraju. Sjećamo se da su uvodili carine i zabranjivali kupnju naše robe, postavljali razne prepreke. To je svojevrsni pritisak da ih se prizna kao državu.

Kosovo je spremno za sve integracije, ali kao država Kosovo. Iz nekih iracionalnih razloga BiH i Crna Gora izbjegavaju podržati ‘Otvoreni Balkan’. Ekonomska saradnja sa regionom nam je važna, jer smo ekonomski razvijeniji i imamo suficit u razmeni”, kaže Arsić.

Podsjeća da se sve zemlje regije suočavaju s nedostatkom radne snage zbog iseljavanja. Kad bi se olakšao protok ljudi, dobro bi došlo i stranim investitorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close