Non GMO certificirana soja iz Srbije ima najbolji karbonski otisak

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. lipanj 2022. u 06:22
Deset posto europske soje je danas non GMO u Dunav soja kvaliteti/Shutterstock

Potencijal smanjenja emisije CO2 veći je 90% u odnosu na brazilsku soju.

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da Dunav soja certificirano zrno proizvedeno u Srbiji ima najbolji karbonski otisak i potencijal za smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 90 posto u odnosu na brazilsku soju, navedeno je na IX.

Danu polja održive proizvodnje soje u organizaciji udruženja Dunav soja u suradnji s kompanijom Agri biznis partner i Poljoprivrednom stručnom službom Sombor.

Predstavljeni inovativni softveri
Ova najveća manifestacija posvećena soji u regiji okupila je više od 300 proizvođača, kupaca i izvoznika soje iz regije. U suradnji s 25 partnera, predstavnika vodećih sjemenskih i kemijskih kuća, prikazan je najbolji sortiment kao i najnovije tehnologije u održivoj proizvodnji soje u regiji, preporučene od udruženja Dunav soja.

Posjetitelji su imali priliku upoznati se s inovativnim rješenjima iz sektora precizne poljoprivrede. IT kompanije predstavile su softvere za lakši, efikasniji i precizniji pristup održivoj poljoprivrednoj proizvodnji.

“Dunav soja udruženje ove godine slavi 10 godina rada na što smo izuzetno ponosni i zahvalni, prije svega našim poljoprivrednim proizvođačima i partnerima s kojima rastemo i činimo Europu snažnijom u proizvodnji soje i proteina.

Europa je gladna za certificiranom sojom iz naše regije, najzahtjevnija europska tržišta potražuju certificiranu bez GMO soju proizvedenu po održivim principima što Dunav soja standard upravo i nudi”, izjavila je Mirjana Lalošević uime udruženja Dunav soja.

Deset posto europske soje je danas non GMO u Dunav soja kvaliteti i to zahvaljujući 10.000 proizvođača koji uzgajaju soju širom Europe po održivim Dunav soja principima.

U posljednjem desetljeću proizvodnja soje u Europi je udvostručena, a ove godine posijane su rekordne površine na 4,4 milijuna hektara. Srbija prati ovaj trend i jedna je od lidera na europskom tržištu.

Višestruki značaj potvrđuju i rezultati najnovijih istraživanja, koji pokazuju da Dunav soja certificirano zrno proizvedeno u Srbiji ima najbolji karbonski otisak i potencijal za smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 90 posto u odnosu na brazilsku soju. To je izuzetno važno sa stanovišta klimatskih promjena, čije posljedice svi osjetimo, pa i soja na njivama.

Prednost i potencijal regije
“Naš regija ima značajnu prednost i veliki potencijal koji zajedno trebamo iskoristiti i da se pozicioniramo kao vodeća regija za proizvodnju visokokvalitetnih sirovina, a udruženje je tu da pruži podršku, zaključila je Mirjana Lalošević iz udruženja Dunav soja.

Aktivnosti udruženja Dunav soja podupire i Austrijska razvojna agencija (ADA). Dunav soja je međunarodno, nezavisno, neprofitno udruženje, osnovano 2012. godine u Beču u cilju podrške proizvodnji genetski nemodificirane soje i hrane od domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Zajedničku viziju udruženja Dunav soja dijele članovi iz 25 europskih zemalja, među kojima su vodeći trgovački lanci, prehrambena industrija, proizvođači stočne hrane, prerađivači, proizvođači i trgovci sojom.

Važnu ulogu imaju i sjemenske kuće, dobavljači repromaterijala, mehanizacije, kao i brojne znanstvene institucije i organizacije. Udruženje Dunav soja podupiru i 22 europska ministarstava poljoprivrede koja su potpisivanjem deklaracije Dunav soja i Europe Soya istaknuli značaj pružanja slobode izbora potrošačima uspostavljanjem transparentnog tržišta, kroz certifikaciju i jasno označavanje proizvoda i važnost poboljšanje uvjeta za proizvodnju genetski nemodificirane soje u regiji kao preduvjet za proizvodnju visoko kvalitetne non GMO hrane u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close