Njemački RWE odustao od ulaganja u srpsku energetiku

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

RWE i EPS su 2011. osnovali poduzeće Moravske hidroelektrane, ali su Nijemci nedavno prodali udjel.

Njemačka tvrtka RWE Generation Hydro povukla se iz zajedničkog ulaganja s Elektroprivredom Srbije (EPS) dogovorenom prije 12 godina. Kad je tvrtka dolazila u Srbiju, najavljivala su se ulaganja teška milijarde eura, koja u međuvremenu nisu realizirana.

RWE i EPS su 2011. godine osnovali zajedničko poduzeće Moravske hidroelektrane s planom izgradnje najmanje pet hidroelektrana na Velikoj Moravi.

Prodali udjel
Međutim, RWE je prodao svoj većinski udio u tvrtki EPS-u u prosincu 2022., prema financijskom izvješću EPS-a. Prema RWE-u, ulaganja u zajedničku imovinu dosad nije bilo. Dodaju da fokus tvrtke više nije na hidroelektranama, niti na investicijama u Srbiji.

“Fokus investicijske strategije RWE-a od 2019. je na razvoju kopnene i pučinske vjetroelektrane i solarne energije, kao i aktivnosti baterija i vodika na ključnim tržištima u Europi, UK-u, Sjevernoj Americi i Aziji/Pacifiku; izgradnja hidroelektrana nije dio ove strategije, a Srbija ne spada u naša europska fokusna tržišta”, napisali su u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

Kupnjom dionica po cijeni od 510.000 eura EPS je postao jedini vlasnik tvrtke, kao i prava intelektualnog vlasništva na prethodnu tehničku dokumentaciju. Moravske hidroelektrane osnovane su temeljem Memoranduma o razumijevanju s RWE-om koji je uz suglasnost Vlade potpisan u studenom 2009. godine. Cilj osnivanja tvrtke bila je izgradnja sustava hidroelektrana na Velikoj Moravi, koji se trebao sastojati od najmanje pet hidroelektrana ukupne snage oko 150 megavata.

Godinu dana nakon osnivanja zajedničkog poduzeća, Vlada Srbije i RWE potpisali su drugi Memorandum o razumijevanju i suradnji u području energetike.

Velike najave
U ime srbijanske strane memorandum je potpisao tadašnji potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić. “Ovo je prvi put da ne samo Elektroprivreda Srbije, nego Vlada Srbije stoji iza Memoranduma, što znači da smo finalizirali dogovor tko će graditi termoelektranu Nikola Tesla 3 i hidroelektranu na Moravi, “, rekao je Vučić novinarima nakon potpisivanja.

Vučić je nekoliko dana prije potpisivanja memoranduma najavio da će RWE uložiti dvije milijarde eura u energetski sektor Srbije, a on stoji iza memoranduma, objavio je tada portal Bizlife.

Komentirajte prvi

New Report

Close