Njemačka, Kina i Italija i dalje najznačajniji trgovinski partneri Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2024. u 05:22
Foto: Shutterstock

Pokrivenost uvoza izvozom povećana je na 77,7 posto u odnosu na 70,8 posto prethodne godine, a ukupan robni izvoz lani iz Srbije je iznosio 28,6 milijardi eura.

Najvažniji vanjskotrgovinski partneri Srbije u 2023. bili su Njemačka, Kina i Italija, a s njima je srpsko gospodarstvo zabilježilo robni deficit od ukupno 4,7 milijardi eura.

Prošle je godine robni izvoz u Njemačku premašio 4,3 milijarde eura, a najvažniji izvozni artikli bili su rotacijski električni strojevi (čiji je udio u izvozu bio 18,7 posto), zatim oprema za distribuciju električne energije (s udjelom od 13,9 posto), dijelovi i pribor za motorna vozila (7,9 posto izvoza) i željeznička vozila i opremu (4,6 posto izvoza).

Visok deficit
Ostatak od 54,9 posto čine svi ostali proizvodi, navodi se u izvješću “Tekuća makroekonomska kretanja” koje je objavilo Ministarstvo financija. S druge strane, robni uvoz iz Njemačke u Srbiju u 2023. iznosio je oko 4,8 milijardi eura, a najznačajnija roba uvezena su osobni automobili, lijekovi, električni uređaji za strujna kola. Robni izvoz u Kinu iznosio je više od 1,1 milijardu eura, a daleko najveći udio u izvozu iz Srbije u Kinu imali su rude i koncentrati bakra (68,1 posto) i bakra (24,3 posto izvoza).

Tri kineske tvrtke najveći izvoznici

Najveći izvoznici bili su Zijin Mining (1,15 milijardi eura), Zijin Bor Copper (746,3 milijuna eura), HBIS grupa (549,1 milijuna eura).

Slijede jednostavno obrađeno drvo (s udjelom od 2,1 posto u izvozu u Kinu), električni uređaji za strujne krugove i slično (udio u izvozu od 0,6 posto). Robni uvoz iz Kine u Srbiju iznosio je 4,5 milijardi eura u 2023. godini, a najvažniji proizvodi koji se uvoze u Srbiju su telekomunikacijska oprema, strojevi za AOP, električni strojevi, aparati, električni uređaji za strujna kola…

Kada je riječ o robnom izvozu u Italiju, njegova vrijednost bila je 1,77 milijardi eura. Najvažniji izvozni proizvodi koji su išli u tu zemlju bili su odjeća, obuća, automobilske gume, namještaj i dijelovi. Iz Italije je u Srbiju uvezena roba (koža, bakar, plastični proizvodi, strojevi za pojedine industrijske grane) u vrijednosti od oko 2,7 milijardi eura. Rusija je također u prvih pet vanjskotrgovinskih partnera Srbije. Vrijednost robnog izvoza u tu zemlju 2023. godine iznosila je 1,1 milijardu eura.

Najvažniji izvozni proizvodi bili su električna i neelektrična oprema za kućanstvo (koja čini 10,4 posto ukupnog izvoza proizvoda u tu zemlju), tekstilni odjevni dodaci sa 7,4 posto te hrana za životinje (osim žitarica) sa 6,6 posto udjela u izvozu. u Rusiju. S druge strane, iz Rusije je 2023. godine uvezeno robe u vrijednosti od 1,6 milijardi eura, a najvažniji uvozni proizvodi su plin, gnojiva i duhan.

Što kaže statistika?
Najveći izvoznici u 2023. u Srbiji bili su Zijin Mining (vrijednost izvoza 1,15 milijardi eura), Zijin Bor Copper (vrijednost izvoza 746,3 milijuna eura), HBIS grupa (vrijednost izvoza 549,1 milijuna eura), ZF Srbija (vrijednost izvoza 504,8 milijuna eura), Leoni (vrijednost izvoza 489,3 milijuna eura), Tiger Tyres (454,9 milijuna eura), Robert Bosch (453,1 milijuna eura). Među 15 najvećih izvoznika su i Henkel Srbija, Jura, Naftna industrija Srbije, Hemofarm, SCM Power, Philip Morris, Mint Automotive, Gorenje… Pokrivenost uvoza izvozom povećana je na 77,7 posto u odnosu na 70,8 posto prethodne godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close