Nizak vodostaj Dunava zaustavio uvoz ugljena za EPS

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2022. u 07:00
Cijene prijevoza značajno su povećane zbog poskupljenja energenata i goriva te rata u Ukrajini, dok je Crno more postalo rizično područje/Shutterstock

Obustava plovidbe rijekom u Bugarskoj onemogućila je također i izvoz srpskih žitarica, kao i dopremu goriva i umjetnog gnojiva preko luke u Constanți na Crnom moru.

Srpsko Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture objavilo je pregovarački postupak bez javnog poziva za izvođenje radova na tehničkom održavanju plovnog puta Dunava u Bugarskoj, što je posao vrijedan 208,33 milijuna dinara (oko 1,7 mil. eura).

Razlog je trotjedna obustava plovidbe na Dunavu u Bugarskoj, na sektoru Belene, gdje je zarobljeno više od milijun tona bugarskog ugljena koji je trebao stići u Srbiju.

Koriste druge pravce
Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni promet, rekao je da su u tijeku pregovori s Bugarima da se na sporni dio Dunava pošalju srpski bageri kako bi se omogućio prolaz brodovima.

Obustava vodnog prometa u Bugarskoj značajno utječe na srpsko gospodarstvo jer je zaustavljen transport prema luci Constanța na Crnom moru. Onemogućen je izvoz srpskih žitarica, uvoz goriva i umjetnog gnojiva, kao i sirovina koje koristi željezara. Za transport kroz Bugarsku zbog toga se koriste drugi pravci, cestovni i željeznički, kako se tko snađe, pišu Večernje novosti.

“Kada se naša mehanizacija spusti u Belene nećemo više ovisiti o prirodnim nepogodama, niti o bugarskoj administraciji”, istaknuo je Kovačević. Dodao je da su u Srbiji na snazi mjere ograničenja, ali zasad nema obustave plovidbe na vodotokovima.

50

posto srpskog izvoza kukuruza ide preko Constanțe

Očekuje se da se će srpski bageri za desetak dana uputiti u Belene, a onda treba još 15 do 25 dana da se očisti plovni put. Žarko Galetin, agroekonomski analitičar, kaže da su značajne količine žitarica iz Srbije ostale zaglavljene u Bugarskoj.  “Preko Constanțe ide oko 50 posto izvoza kukuruza i gotovo trećina pšenice”, objasnio je Galetin.

Prema njegovim riječima, više od milijun tona tog rasutog tereta, žitarica, odlazi godišnje prema toj luci. Srbija izvozi žitarice vrijedne 900 milijuna eura, a samo su kukuruz i pšenica vrijedni 700 milijuna eura.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, ističe da je Dunav od strateške važnosti za Srbiju, posebno na pravcu prema Crnom moru i luci Constanța.

“Tim putem uvozimo ugljen, naftne derivate i umjetno gnojivo, a izvozimo poljoprivredne proizvode, posebno žitarice. Ne može se sva roba prebaciti kamionima i željeznicom”, kaže Stanić.

Tomislav Momirović, ministar prometa, sastao se prošlog petka u Sofiji sa svojim bugarskim kolegom Hristom Aleksijevom i ponudio mehanizaciju za čišćenje Dunava. Dogovoreno je i da će bugarska željeznička infrastruktura dati prednost srpskom uvozu ugljena.

Dvije vlade osnovale su zajedničku radnu skupinu čiji je zadatak koordinacija radova na Dunavu i osiguranje prioritetne opskrbe Elektroprivrede Srbije (EPS) ugljenom putem željeznice iz Bugarske.

Potrebne su veće oborine
Veljko Kovačević ocenjuje da je, kada je riječ o stabilizaciji vodostaja, situacija neizvjesna iako je palo dosta kiše u posljednjih nekoliko dana, što je povoljno utjecalo na srednji tok Dunava kod Mađarske.

“Potrebne su nam oborine kroz malo duže vremensko razdoblje kako bi došlo do dugoročne stabilizacije, jer je Dunav velika rijeka”, objašnjava Kovačević.

Žarko Galetin ističe da su cijene transporta značajno povećane zbog poskupljenje energenata, goriva i rata u Ukrajini.

“Crno more je postalo rizično područje, povećane su i cijene osiguranja transporta, što utječe na izvozne cijene naših žitarica”, objašnjava Galetin, dodajući da preostaje samo potraga za alternativnim pravcima izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close