Nisu samo glumci: Drže farmu sa 150 koza, uzgajaju jagode, peku rakiju…

Autor: Miroslav Kuskunović , 10. svibanj 2023. u 07:00
Aleksandar Radojičić pokrenuo je proizvodnju akai bobica/A. Ahel/PIXSELL

Među umjetnicima u Srbiji sve izraženiji trend odlaska na selo, a neki se bave i poljoprivredom.

Proizvodnja hrane postala je veliki hit i sve više poznatih ulazi u ovu proizvodnju diljem svijeta, a takav je trend i u Srbiji, posebice u vrijeme korona krize.

Uz sve veći broj poznatih srpskih sportaša koji su investirali ozbiljne novce u razvoj agrobiznisa i proizvodnju hrane, posljednjih godina u ovaj biznis se upuštaju i poznati srpski glumci.

Beogradski Blic napravio je presjek onih koji su, pored svoje glumačke karijere, pokrenuli i poslove u agraru i proizvode hranu za sebe, ali i za tržište i izvoz.

Pojedini glumci sa srpske scene odlučili su ozbiljno zakoračiti u biznis, a neki su sami kupili njive, dok ima i onih koji su ih naslijedili, te se danas bave proizvodnjom na njima. Neki su krenuli od nule, a uspjeli su napraviti top biznise u poljoprivredi. Svatko od njih ima zanimljivu i jedinstvenu priču.

Branko Janković se preselio u selo Gunjaci kod Osečine/PD

Farma sa 150 koza
Glumac Branko Janković se prije nekoliko godina preselio u selo Gunjaci kod Osečine, gdje ima farmu od 150 koza. Tamo živi sa suprugom Natašom, kćerkom Koviljkom i sinom Vukadinom, a u Beograd odlazi kad god ima poslovne obaveze.

Bavi se preradom kozjeg mlijeka i na farmi proizvodi sir i sirutku. Za kratko vrijeme razvio je biznis, pa sada proizvode izvozi na četiri kontinenta. Izjavio je da se u selo vratio jer je želio da mu djeca jedu zdravu hranu i odrastaju u prirodi.

“Vjerovali ili ne, imam već tri gospodarstva oko mene, u susjedstvu su se mojom inicijativom počeli baviti kozarstvom, a ja ću se baviti otkupom njihovog mlijeka”, izjavio je za srpske medije taj glumac. Jedan od srpskih glumaca mlađe generacije nedavno se upustio i u poduzetništvo i pokrenuo proizvodnju akai bobica.

29

hektara ozbiljnog biznisa razvio je Nenad Jezdić, a krenuo je sa 70 ari

Aleksandar Radojičić iz Londona je u Beograd donio brazilski brend, a izjavio je da mu je jedan od pokretača bila želja za nekom vrstom samostalnosti i sigurnosti. “Iako je poduzetništvo sve osim sigurno, smatram da je dobro imati i opciju B, kao i C.

Ne znam hoću li imati tu sreću da se cijelog života bavim glumom i živim od glume”, istakao je Radojičić. Shvativši prednosti koje akai bobice imaju za zdravlje ljudi, poželio je to podijeliti s ljudima u Srbiji te pokrenuo svoju proizvodnju.

Iz ‘Selo gori’ u jagode
Marija Petronijević, glumica poznata po seriji “Selo gori, a baba se češlja”, iz Beograda se 2012. godine vratila u rodno selo Visibaba, pored Požege. Tu se je počela baviti poljoprivredom i uzgojem jagoda.

“Odrasla sam na selu. Vjerojatno me je ta sredina formirala i usadila neke potrebe u meni i kada se ukazala prilika, prateći unutrašnju potrebu, počela sam raditi ono što volim. Divno je kada vidite nešto što dolazi kao proizvod vašeg rada i kada taj napredak možete svakodnevno primjećivati”, istaknula je ova glumica jednom prilikom.

Nenad Jezdić prije 18 godine zasadio je prve voćke na djedovini kod Valjeva/PD

Još jedan srpski glumac koji se radovima na selu ne bavi samo iz hobija je i Nenad Jezdić. Na djedovini kod Valjeva prve voćke zasadio je još prije skoro 18 godina. Tada je imao 70 ari, a sada 20 hektara ozbiljnog biznisa, gdje voće raste, prerađuje se, fermentira i destilira. U podrumu kuće smještena su bačve s rakijom, a to piće proizvodi od različitog voća.

Ideja mu je da u posao uključi svoje četvoro djece kada budu odrasla. Moram vam reći da sam većinu ovih stvari koje ovdje vidite platio od svoje glume. Od svih serija, filmova, reklama… došao sam do ovoga ovdje gdje sam sad. Časno je reći da su ovdje pare i koje dugujem, ali to je taj rizik koji mora postojati”, kazao je Jezdić.

Ima i onih koji su sebi na selu napravili jednostavno “oazu” mira, mjesto gdje odmaraju i opuštaju se s porodicom, bez neke velike proizvodnje. Glumac Nikola Kojo planirao je na selu napraviti određenu vrstu komune za umjetnike koji žele imati mjesto gdje će živjeti u miru sela.

No, kako plan nije realiziran, Kojo je sam osigurao sebi bijeg od gradske vreve. Na oko 60 kilometara od Beograda, izgradio je kuću u koju odlazi kada može, često i s porodicom. Svaki stanovnik tog sela zna gdje je Kojina kuća.

Kažu da vrijeme najčešće provodi na jednom uzvišenju gdje ima pogled na brojna brda, a oko te kuće nalazi se kukuruz. Drvena kuća opasana je livadama, a i on je započeo s proizvodnjom hrane, za svoje potrebe. U planu je i proizvodnja za tržište.

Mir u voćnjaku
Svoj mir i oazu za opuštanje u Čortanovcima je pronašao poznati glumački par Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković. Ondje imaju vikendicu, ali i uređen i održavan voćnjak s kojim se ističu. Imaju i na svom imanju u Čortanovcima i oko 60 čokota vinove loze i, kako često ističu, uživaju slobodno vrijeme provoditi na selu i baviti se poljoprivredom.

Komentirajte prvi

New Report

Close