NIS preuzeo Petrohemiju, ruski utjecaj proširen na Pančevo

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2023. u 06:35
Foto: Shutterstock

NIS se jedini javio na javni natječaj za dokapitalizaciju vrijedan 150 milijuna eura.

Naftna industrija Srbije povećala je vlasništvo u Petrohemiji u Pančevu s 20 na 90 posto, a udio srbijanske države u toj tvrtki smanjen je za 10 posto, objavio je portal Nova.rs.

Navodi se da ova promjena vlasničke strukture Petrohemije i novi priljev ruskog kapitala, barem za sada, neće imati posljedice po Srbiju.

Novi pritisci

Međutim, stručnjaci ističu da je rat koji se trenutno vodi u Ukrajini nepredvidiva stvar, a da budućnost Srbiji može donijeti probleme u vidu novih pritisaka.

“Uzimajući u obzir vanjskopolitičke okolnosti, pritiske oko uvođenja sankcija Rusiji, s kojima se Srbija suočava od početka rata u Ukrajini, postavlja se pitanje kakve posljedice ima odluka o ‘predaji’ domaće tvrtke NIS-u, čiji je većinski vlasnik Rus”, piše portal. Kako je za Novu rekao stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor, ovakva odluka u ovom trenutku ne može dovesti Srbiju u nepovoljniji položaj nego što je sada. Kolektivni Zapad će na to zažmiriti, ali to ne znači da će na tu odluku gledati dobronamjerno, rekao je Kapor. On je istaknuo da to što je Srbija pristala da NIS bude većinski vlasnik Petrohemije pokazuje kakav je odnos državnika prema ratu u Ukrajini.

Ekonomski analitičar Bogdan Petrović s njim se slaže – trenutno nema bojazni da bi NIS-ovo preuzimanje Petrohemije moglo imati posljedice po Srbiju.

“To ne može biti posljedica jer to nije predviđeno sankcijama Europske unije. NIS-ovo preuzimanje Petrokemije nešto je o čemu se dugo govori, za što je Europska komisija dala suglasnost, pa je bilo zeleno svjetlo za to iz Bruxellesa nije bilo primjedbi”, rekao je.

Ipak, istaknuo je Petrović, kad-tad bi moglo biti potencijalnih problema.

“Rat donosi iznenađenja. Može se dogoditi da EU traži od Srbije uvođenje nekih oštrih sankcija. Važno je naglasiti da trenutno za tako nešto ne postoji mogućnost”, rekao je Petrović.

Strateški partneri

U rujnu prošle godine Europska komisija odobrila je spajanje pančevačke Petrokemije s NIS-om. Ugovor o strateškom partnerstvu NIS-a i države Srbije u Petrohemiji potpisan je prije toga, krajem 2021. godine.

Pove. NIS je prije strateškog partnerstva imao 20 posto vlasničkog udjela u Petrohemiji.

Sindikati patnerstvo Petrohemije sa NIS-om vide kao najbolje rješenje za 1.200 zaposlenih jer su Ugovorom precizirane obaveze novog vlasnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close