NIS popravio sliku poslovanja tvrtki sastavnica indeksa BELEX15

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2023. u 06:33
foto: unsplash

Ukupni prihod kompanija iz indeksne košarice u 2022. godini skočio je 52,8 posto na 628,4 milijarde dinara, dok je neto dobit porasla 3,3 puta na 100,5 milijardi dinara.

Domaće tvrtke koje čine referentnu indeksnu košaricu BELEX15 prošle su godine ostvarile rekordne poslovne rezultate zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije (NIIS), koja je iza sebe ostavila najbolju godinu u povijesti.

Tvrtke iz indeksne košarice, koja je pala na devet članica, tijekom godine pratilo je izrazito neizvjesno poslovno okruženje, praćeno visokom inflacijom, rastom cijena materijala i energije te sporom normalizacijom opskrbnih lanaca, pišu analitičari Momentuma.

Profitne marže

Ukupni prihod kompanija iz indeksne košarice u 2022. godini skočio je 52,8 posto na 628,4 milijarde dinara, dok je neto dobit porasla 3,3 puta na 100,5 milijardi dinara.

Najveći dio ovog rezultata donio je NIS jer je, kao što je poznato, u 2022. godini ostvario rekordnu dobit zahvaljujući visokim cijenama sirove nafte, ali i nabavi jeftinije ruske nafte, što je dodatno poboljšalo profitne marže. Konsolidirana EBITDA dosegnula je 136,2 milijarde dinara, dok je neto dobit skočila 4,4 puta na 92,4 milijarde dinara.

Rekordne financijske rezultate zabilježio je i Impol Seval (IMPL), koji je iskoristio veliku potražnju i vrlo povoljne cijene na tržištu, posebice u prvoj polovici godine. Ova valjaonica aluminija ostvarila je neto dobit od 2,8 milijardi dinara, što je čak 2,4 puta bolje od izvrsne 2021. godine. I dok su turbulentni uvjeti na tržištu bili saveznik ovim dvjema tvrtkama, većina ostalih tvrtki trpjela je pritisak prvenstveno na troškovnoj strani.

Messer Tehnogas (TGAS) unatoč rastu prihoda od 11,6 posto zabilježio je pad neto dobiti od 28,6 posto na 2,3 milijarde dinara zbog većih troškova materijala i, prije svega, energije. Negativan utjecaj materijalnih troškova pretrpio je i Metalac (MTLC), koji je zahvaljujući dobrom poslovanju trgovačkih društava zabilježio blagi rast konačnog rezultata. Dunav osiguranje (DNOS), kao jedini predstavnik financijskog sektora nakon delistiranja Komercijalne banke, zabilježilo je pad dobiti od 42,1 posto na 1,5 milijardi dinara zbog povećanja rashoda za likvidirane štete.

Građevinski div Energoprojekt holding (ENHL) nastavio je negativan trend poslovanja i zabilježio realizaciju od samo 15,3 milijarde dinara, odnosno poslovanje na “pozitivnoj nuli”. Oštar pad prihoda pretrpjelo je i Jedinstvo iz Sevojna (JESV), ali ponajviše zbog rekordne 2021. godine, kada je realiziran veći dio velikog projekta na TENT-u.

Bez gubitnika

Za razliku od prethodne, u 2022. nije bilo gubitnika jer je i Zračna luka “Nikola Tesla” (AERO) poslovala pozitivno, čemu je pridonio rast prihoda zbog naplate veće koncesijske naknade, ali prije svega jednokratne učinak nakon dobivenog spora s JAT Tehnikom. Društvo je na kraju godine bilo solidno likvidno s novčanom pozicijom od 770,9 milijuna dinara u usporedbi s 612,1 milijuna dinara prethodne
godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close