NIS-ova neto dobit za devet mjeseci 2023. manja 54%

Autor: Miroslav Kuskunović , 02. studeni 2023. u 06:01
Foto: Shutterstock

Kompanija je, kako je navedeno, nastavila i sa primjenom novih tehnologija, na naftnim bušotinama NIS-a primijenjena je ECO digitalna platforma koja u potpunosti automatizira izradu bušotina.

Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je kako je za devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 31,8 milijardi dinara, što je 54 posto manje u odnosu na devet mjeseci 2022.

Pokazatelj EBITDA smanjen je 46 posto u usporedbi sa prethodnom godinom i iznosi 56,5 milijardi dinara. Obračunate obveze na osnovi poreza i drugih javnih prihoda NIS grupe iznose 181,7 milijardi dinara, odnosno dva posto manje nego godinu dana ranije. NIS je, kako je navedeno, stabilnosti budžeta Srbije dao svoj dopirnos putem isplate dividende za 2022. godinu u rekordnom iznosu od oko 23,4 milijarde dinara.

Istodobno je smanjena i zaduženost prema bankama. Ukupan obujam proizvodnje nafte i plina u tom razdoblju iznosi 868,1 tisuća uvjetnih tona, što je 1,3 posto manje u usporedbi sa prošlom godinom. Zahvaljujući investicijama i geološko-tehničkim aktivnostima, u devet mjeseci 2023. godine ostvaren je blagi rast proizvodnje domaće nafte u odnosu na period siječanj-rujan 2022. godine.

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,054 milijuna tona sirove nafte i poluproizvoda, što je šest posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine. Ukupno je prodano 2,995 milijuna tona naftnih derivata, odnosno sedam posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

NIS grupa je nastavila sa realizacijom planiranog investicijskog ciklusa. U kapitalne projekte uloženo je 21,9 milijardi dinara, što je 80 posto više u odnosu na ulaganja iz istog razdoblja prošle godine. Najviše sredstava uloženo je u sektor istraživanja i proizvodnje nafte i plina, u daljnju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, kao i u razvoj maloprodajne mreže.

Kompanija je, kako je navedeno, nastavila i sa primjenom novih tehnologija, na naftnim bušotinama NIS-a primijenjena je ECO digitalna platforma koja u potpunosti automatizira izradu bušotina.

Istovremeno, Kompanija je nastavila i sa ulaganjima u projekt instalacije fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže. Solarne elektrane do sada su postavljene na ukupno 15 benzinskih stanica NIS-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close