NIS daje državi 60 mil. eura za projekte u obrazovanju i socijali

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2023. u 06:31
Foto: Shutterstock

Lani je NIS ostvario rekordnu neto dobit od gotovo 800 milijuna eura.

Prije zakazivanja redovne skupštine dioničara i predstavljanja prijedloga odluke o raspodjeli dobiti iz 2022. godine, Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIS) odobrio je 60 milijuna eura “za potporu projektima Vlade Republike Srbije u području obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite”.

O kolikom je iznosu riječ najbolje govori podatak da je gotovo identičan godišnjoj dividendi koju će država dobiti ako tvrtka zadrži sadašnji omjer isplate dividende od 25 posto, piše Momentum.

Lani je NIS ostvario rekordnu neto dobit od gotovo 800 milijuna eura, a manjinski dioničari nadali su se da bi zbog iznimno visoke profitabilnosti ove godine mogli dobiti veću dividendu, sličnu onoj koje plaćaju regionalni konkurenti MOL i OMV ili matične tvrtke Gazprom.

Odlukom da se najvećim manjinskim dioničarima, zahvaljujući ovoj donaciji, stvarni omjer isplate dividende podigne na 50 posto, postalo je sasvim jasno čemu se ostali manjinski dioničari mogu nadati – NIS će ove godine vjerojatno četvrtinu dobiti podijeliti kroz dividendu.

Komentirajte prvi

New Report

Close