Nestle Srbija podržava lokalne proizvođače suncokreta

Autor: Miroslav Kuskunović , 13. srpanj 2023. u 06:28
Foto: Shutterstock

Već od ove jeseni, dio proizvodnje Thomy majoneza bit će baziran na suncokretovom ulju dobivenim iz regenerativnih izvora.

Nestlé Srbija uključio je i srpske proizvođače suncokreta u svoj program regenerativne poljoprivrede, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta.

Prednosti održivih agrarnih praksi predstavljene su medijima i partnerima kompanije u banatskom mjestu Kumane, na poljima suncokreta posijanim ovog proljeća, uz poštovanje principa regenerativne poljoprivrede.

Već od ove jeseni, dio proizvodnje Thomy majoneza bit će baziran na suncokretovom ulju dobivenim iz regenerativnih izvora zahvaljujući novom partnerstvu Nestle Serbia sa kompanijom Victoriaoil i njenim dobavljačima suncokreta – Raca d.o.o. iz Kumana, Borac AD Šurjan i Agroprodukt d.o.o. iz Bumbarevog Brda.

Na ovaj način je Nestlé Srbija, nakon proizvođača sušenog povrća za dodatak jelima Začin C, u program regenerativne poljoprivrede uključio lokalne uzgajivače suncokreta, koje će biti prerađivano u ulje, što će biti ključna sirovina za proizvodnju Thomy majoneza i soseva u tvornici u Surčinu.

Već od studenog ove godine kompanija će koristiti dio sirovina dobivenih iz regenerativnih izvora, a plan je da u budućnosti cjelokupna proizvodnja bude bazirana na suncokretovom ulju iz regenerativnih izvora.

Regenerativna poljoprivreda jedna je od najvažnijih globalnih inicijativa Nestlé-a koja za cilj ima unapređenje zdravlja zemljišta, zaštitu biodiverziteta i očuvanje životne sredine. Projektom će ove godine biti obuhvaćeno blizu 750 tona lokalno uzgajanog suncokreta, od kojeg će biti proizvedeno 3,5 miliona komada Thomy majoneza i soseva.

Najveći svjetski proizvođač hrane i pića već podržava 500.000 poljoprivrednika širom svijeta u implementaciji regenerativne poljoprivrede, sa planom da u projekt na globalnoj razini uloži 1,2 milijarde švicarskih franaka do 2025. godine.

Cilj Nestlé-a je da do 2025. godine na globalnoj razini 20 posto ključnih sastojaka svih proizvoda bude proizvedeno uz implementaciju principa regenerativne poljoprivrede, a 50 posto sastojaka do 2030. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close