Nestašica mlijeka prelila se na većinu gradova Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 07. rujan 2022. u 07:00
Nestašica mlijeka najprije se osjetila u Beogradu/Shutterstock

Nestašica mlijeka ovih dana djelomično je objektivno uzrokovana sušom koja je sigurno utjecala na smanjenje proizvodnje.

Nestašica mlijeka koja se najprije osjetila u Beogradu koji najvećim dijelom opskrbljuje Imlek vrlo se brzo prelila na druge manje proizvođače i na ostatak Srbije, piše dnevni list Danas.

“Potrošači su zbunjeni, iznenađeni onim što se događa i brine ih što će biti sutra. Imamo u vidu sva ova povećanja u primarnoj proizvodnji koja su temelj za formiranje maloprodajnih cijena”, kaže za Danas Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

On vjeruje da je nestašica mlijeka ovih dana djelomično objektivno uzrokovana sušom koja je sigurno utjecala na smanjenje proizvodnje, ali sumnja i da je sve to dio pritisaka kako bi se povećala cijena mlijeka i mliječnih prerađevina.

Prema riječima Nenada Budimovića, tajnika Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije, činjenica da je smanjena ponuda u trgovinama još uvijek ne govori o nestašicama jer svih drugih proizvoda iz strukture mljekarske industrije ima dovoljno.

”Količine pasteriziranog i dugotrajnog mlijeka su smanjene vjerovatno zbog smanjene primarne proizvodnje, a ona je posljedica duže izrazite suše i nepovoljnih vremenskih uvjeta zbog kojih je kvalitet stočne hrane pao.

Tome treba dodati i efekt potrošnje, jer je ona porasla onog trenutka kada su se pojavili prvi znaci smanjenja isporuka, a to se dogodilo i sa šećerom i drugim proizvodima, pa se vrlo brzo vratilo na normalu”, kaže Budimović i dodaje da će sigurno biti potrebno određeno razdoblje dok se proizvodnja ne normalizira.

Dodaje i da je sadašnja situacija rezultat višedesetljenog lošeg odnosa prema mliječnom govedarstvu i da su potrebne sustavne mjere kako bi se otklonili problemi genetike, poticaja i zakupa zemljišta.

Primjerice, stočni fond u posljednjih nekoliko godina smanjen je za oko 55.000 grla, odnosno proizvodnja mlijeka smanjena je za 700.000 litara dnevno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close