Nerealno visoka cijena svinjetine u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 04. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Treba apelirati na proizvođače da snize cijene svinja i omoguće veći uvoz svježeg svinjskog mesa kako bi se stabiliziralo stanje u maloprodaji.

Cijena svinjskog mesa raste i čini se da poskupljenju nema kraja. Potrošači će prestati kupovati svinjetinu, jer nije normalno da kilogram košta tisuću dinara.

Treba apelirati na proizvođače da snize cijene svinja i omoguće veći uvoz svježeg svinjskog mesa kako bi se stabiliziralo stanje u maloprodaji, kaže za Politiku Milenko Đurđević, vlasnik Industrije mesa Đurđević.

On tvrdi da cene svinjskog mesa skaču jer tovljenici koji do sada nisu imali problema sa afričkom kugom koriste priliku da poskupe živu vagu, koja je trenutno u Mačvi 310 dinara.

Naš sugovornik napominje da je i sam proizvođač, ali da su proizvođači svinja u ovom trenutku nerealni, jer su nepotrebno digli cijene u vrijeme kada su žitarice, odnosno stočna hrana jeftinije.

– Proizvođačka cijena svinje je 180 dinara, a mi je plaćamo 250. Nije normalno da jedna svinja košta koliko je minimalna plaća u Srbiji. Za kilogram svinjskog mesa proizvođači su uvijek tražili osam kilograma kukuruza.

Padala je prodaja, jer ovakva cijena mesa nije prihvatljiva – objašnjava Đurđević. Navodi da svinjsko meso u Europi pojeftinjuje, te da nije realno imati tri milijuna svinja, uništiti jedan posto zbog kuge, a onda zaustaviti prodaju svinja iz Mačve, koja ima najveću proizvodnju u odnosu na drugim delovima Srbije. Dodaje da su bački proizvođači na ovaj način podigli cijene svinja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close