Nema radnika u tvornicama u Novom Sadu: Traže se i umirovljenici

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2023. u 07:00
Stupanj stručne spreme nije bitan, ali je potrebna fizička sposobnost za obavljanje poslova u stojećem položaju/ SHUTTERSTOCK

Mala plaća te prilično dosadan i naporan posao odbijaju mlade.

U novosadskim tvornicama stranih investitora, koje je država privukla dobrim uvjetima, nedostaje radnika. Mladi očito nisu zainteresirani za rad pa su neki od njih radnu snagu potražili među umirovljenicima.

Tako je Aptiv iz Novog Sada na društvenim mrežama pokrenuo kampanju za regrutaciju umirovljenika pod sloganom “ako te još ispunjava posao, neka te mirovina ne sputava”.

Iz ove tvrtke nisu bili raspoloženi odgovarati na upite Danasa, pa smo pozvali broj za umirovljenike koji još imaju dovoljno energije da se prijave za rad u tvornici.

Fizička sposobnost
Doduše, simpatična voditeljica samo nas je upozorila da se ne može raditi ako ste u invalidskoj mirovini, ali ako ste u redovnoj inema zapreke. Stupanj stručne spreme nije bitan, ali je potrebna fizička sposobnost za obavljanje poslova u stojećem položaju.

Veliki strani investitori teško govore za domaće medije, o uvjetima rada u novosadskim tvornicama ponešto je rekao Uroš M. koji je radio u nekoliko takvih tvrtki, ali je na kraju odustao.

Mala plaća, do 50.000 dinara, prilično dosadan i naporan posao, uz nemogućnost napredovanja, odbija mlade ljude. “Mislim da će tim tvornicama nedostajati sve više ljudi. Iscijedili su sve moguće ljudske resurse.

Tvornice u Novom Sadu rade jer dovode ljude iz cijele Vojvodine. Pogledajte autobusne linije od Odžaka do Tovariševa. Kad nema tko raditi, dođu i radnici iz unutrašnjosti Srbije, ostanu ovdje dva tjedna u smještaju i rade”.

Vladimir Gvozdenović, predsjednik novosadske podružnice Saveza samostalnih sindikata, kaže da je žalosno što nam mladi odlaze, pa sada moramo zapošljavati umirovljenike, koji su pošteno radili svoj posao i vrijeme je za njih. da uživaju.

Male plaće
Konstantnim smanjenjem radničkih prava i malim plaćama, smatra, situacija će se samo pogoršavati.

”Imamo mladih sa zdravstvenim problemima od teškog rada i stajanja. Čudesno je to što dok u Europi razmišljaju o skraćenju radnog tjedna na četiri dana, mi povećavamo radno vrijeme i promoviramo mantru da je raditi 16 sati dnevno super. To je potpuno pogrešna politika, a naših 400.000 radnika radi za minimalac od 230 dinara po satu”, rekao je Gvozdenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close