Nelt i Prvi maj kupili Tvornicu vagona u stečaju

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2022. u 21:59
Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Ukrajinska tvrtka Azov Impex kupila je Tvornicu vagona u travnju 2006. godine za 200.000 eura.

Koncern Tvornica vagona u Kraljevu i još sedam pogona u njegovu sastavu u stečaju prodani su na javnoj dražbi po početnoj cijeni od 498,6 milijuna dinara, i to konzorciju koji čine tvrtke Nelt iz Beograda i Prvi maj iz Čačka.

Objavila je to Agencija za licenciranje stečajnih upravitelja, koja je 1. ožujka obavijestila o prvoj zajedničkog prodaji Koncerna Tvornice vagona Kraljevo i njegovih sedam pogona.

Na prodaju su u ponudi dijelovi koncerna koji uključuju proizvodnju vagona, cestovna vozila, procesnu opremu, održavanje, alatnicu, ljevaonicu i turističke usluge. Na popisu nekretnina nalazi se 40 objekata ukupne površine oko 87.000 četvornih metara, a ima i 40 objekata od ukupno 3800 četvornih metara koji nisu upisani u popis nekretnina.

Osnovna djelatnost Tvornice vagona Kraljevo bila je proizvodnja lokomotiva i željezničkih vozila.

Ukrajinska tvrtka Azov Impex kupila je Tvornicu vagona u travnju 2006. godine za 200.000 eura, obećavši da će vratiti dugove od 7,5 milijuna eura i uložiti još 6,4 milijuna eura u proizvodnju. Također su se obvezali podmiriti dug prema radnicima koji je tada iznosio oko 220.000 eura.

Za sve to dobili su osam tvorničkih hala, restoran, socijalne službe, građevinske biroe, pedesetak hektara zemlje… Međutim, ugovor o privatizaciji raskinut je sredinom siječnja 2010. godine zbog “neispunjenja investicijske obveze za drugu i treću godinu u ukupnom iznosu od 2,7 milijuna eura i nepoštivanja socijalnog programa”.

Dogodilo se to nakon višemjesečnih štrajkova, pa i onih glađu, te zbog kašnjenja plaća i prije svega nedostatka posla. Tada je Povjerenstvo za poduzimanje mjera nakon kontrole ugovornih obveza Agencije za privatizaciju donesena odluka o naplati bankovne garancije i ugovornih penala. Društvo je tada u restrukturiranju promijenilo naziv u Koncern Tvornica vagona Kraljevo AD.

Komentirajte prvi

New Report

Close