NBS zbog Expa poboljšala prognoze rasta Srbije u ovoj i idućim godinama

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije ove godine očekuje ubrzanje rasta u rasponu od tri do četiri posto, iako druge institucije, poput MMF-a, ovogodišnji rast procjenjuju na točno tri posto.

Narodna banka Srbije ove godine očekuje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda, u rasponu od tri do četiri posto, iako druge međunarodne institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda, ovogodišnji rast domaćeg gospodarstva procjenjuju na točno tri posto.

NBS je povećala i projekcije rasta BDP-a za 2025. i 2026. godinu, na raspon od četiri do pet posto, temeljem planiranih investicija za održavanje specijalizirane izložbe EXPO 2027, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković na predstavljanju izvješća o inflaciji.

Industrija i građevina
Rast BDP-a u četvrtom tromjesečju 2023. dosegnuo je 3,8 posto na međugodišnjoj razini, a prema projekcijama NBS-a rast u odnosu na prethodno, treće tromjesečje iste godine, denominirano je iznosio oko jedan posto.

Tabaković je ustvrdila da je gospodarski rast potaknut “većom aktivnošću u svim proizvodnim i većini srodnih sektora, uz podjednak doprinos industrije, građevinarstva i poljoprivrede”.

Prema procjeni NBS-a, važan faktor rasta u ovoj, 2024. godini, i dalje će biti osobna potrošnja, zbog daljnjeg rasta zaposlenosti i prihoda građana.

Hrana i dalje preskupa

Srbija i dalje ima veće cijene hrane od nekih zemalja u okruženju te je NBS sttoga i otvorio temu trgovačkih marži.

“Drugi važan faktor rasta su investicije, privatne i državne, koje povećavaju proizvodni potencijal. Smanjeni inflatorni pritisci, očuvano investicijsko povjerenje, povećana profitabilnost gospodarstva i očekivani visoki priljevi od stranih izravnih ulaganja doprinijet će rastu privatnih investicija, rekla je Tabaković.

Navela je i da su u planu značajna ulaganja države u prometnu, energetsku i komunalnu infrastrukturu, kao i druge projekte koje je nedavno predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u sklopu programa “Skok u budućnost – Serbia Expo 2027”.

Tabaković je ukazala i na veliku potražnju stranih investitora za osmogodišnjom dinarskom državnom obveznicom koja je izdana u siječnju ove godine i koja je prodana u rekordnom iznosu od preko 63 milijarde dinara.

Prema njezinim riječima, potražnja investitora bila je velika i početkom veljače, kada je izdavanjem osmogodišnjih dinarskih obveznica prodano dodatnih 41,5 milijardi dinara.

Usporavanje inflacije
Inflacija će u veljači ove godine iznositi 5,5 posto, dok je u siječnju bila 6,4 posto, izjavila je ovih dana guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na predstavljanju Izvješća o inflaciji.

Inače, posljednji službeni podatak o visini inflacije Republički zavod za statistiku objavio je za prosinac, a siječanjsku će objaviti u ponedjeljak, 19. veljače, dok se službeni podaci o inflaciji u veljači mogu očekivati ​​za mjesec dana.

Tabaković je istaknula da je rezultat ostvaren u veljači planiran tek za ožujak. “Inflacija je u silaznoj putanji i to će nam omogućiti da donosimo odluke za dobrobit svih”, istaknula je Tabaković.

Kako je dodala, daljnjem usporavanju inflacije pridonijeli su slabljenje troškovnih pritisaka i bazni učinak cijena hrane, kao i učinci prethodnog zaoštravanja monetarnih uvjeta koji su također utjecali na snižavanje bazne inflacije na 6,5 ​​posto godišnje. godine u prosincu.

Komentirajte prvi

New Report

Close