NBS zadržala referentnu stopu na 6,5 ​​posto

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2024. u 06:59

Inflacija bi se krajem ove godine trebala približiti središnjoj vrijednosti cilja te se oko te razine kretati iu srednjem roku.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na posljednjoj sjednici referentnu kamatnu stopu zadržati na razini od 6,5 posto. Kamate na depozite (5,25 posto) i kredite (7,75 posto) ostale su na nepromijenjenoj razini. Odluka Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromijenjenoj razini već deveti mjesec zaredom prvenstveno je uvjetovana opadajućim, ali još uvijek povišenim globalnim inflatornim pritiscima, aktualnom srednjoročnom projekcijom inflacije, kao i prisutnom neizvjesnošću u međunarodno okruženje temeljeno na kretanju cijena energije i primarnih proizvoda.

Pri donošenju odluke Izvršni odbor je uzeo u obzir da globalna inflacija nastavlja usporavati te da su rizici u njezinom daljnjem kretanju sve više uravnoteženi. Mnoge središnje banke sa sve većom sigurnošću predviđaju da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u ciljani raspon u drugoj polovici ove ili prvoj polovici iduće godine, s obzirom na popuštanje inflatornih pritisaka i učinaka restriktivnih monetarnih uvjeta, prema NBS-u. Inflacija u Srbiji usporila se u veljači na 5,6 posto, prvenstveno zbog sporijeg rasta cijena hrane na 4,7 posto, odnosno cijena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije na 5,2 posto. Izvršni odbor očekuje daljnje smanjenje inflacije i njezin povratak u ciljane granice vjerojatno u svibnju ove godine, što je nešto ranije u odnosu na očekivanja iz posljednje srednjoročne projekcije inflacije iz veljače.

Inflacija bi se krajem ove godine trebala približiti središnjoj vrijednosti cilja te se oko te razine kretati iu srednjem roku. Imajući u vidu smanjenje globalnih inflatornih pritisaka i postupni oporavak eurozone, te očekivano daljnje ubrzanje realizacije planiranih investicijskih projekata u području prometa, energetike i komunalne infrastrukture, Izvršni odbor očekuje rast stopa bruto domaćeg proizvoda u 2024. godini bit će u rasponu od 3-4 posto, sa središnjom vrijednošću od 3,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close