NBS: Prvi kiosci u Srbiji prihvatili instant plaćanje

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2023. u 07:00
Bezgotovinsko plaćanje omogućeno je u Blok Shopovim kioscima u Novom Beogradu/PD

Plaćanje je omogućeno u kioscima Blok Shop u Novom Beogradu, gdje se kupovina može izvršiti aplikacijama na mobilnim telefonima.

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da su i prvi kiosci u Srbiji omogućili prihvaćanje instant plaćanja, odnosno bezgotovinskog plaćanja robe ili usluga korištenjem aplikacije mobilnog bankarstva, piše eKapija.

Plaćanje je omogućeno u kioscima Blok Shop u Novom Beogradu, gdje se kupovina može izvršiti aplikacijama na mobilnim telefonima.

“Koristi se metoda IPS skeniraj, koja podrazumijeva da kupac skenira IPS QR kod trgovca prilikom izvršavanja plaćanja. Korisnik jednostavno, putem aplikacije mobilnog bankarstva, bira opciju IPS skeniraj, skenira IPS QR kod i potvrđuje izvršenje transakcije ukucavanjem PIN koda, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica”, precizirano je iz NBS-a i dodaje da trafike u Beogradu za prihvaćanje instant plaćanja koriste trgovačku aplikaciju koju je osigurala banke Intesa, ali i da se ostali trgovci mogu obratiti svojim bankama i omoguće kupcima bezgotovinska plaćanja.

Iz središnje banke naveli su da instant plaćanje pruža posebne pogodnosti svim trgovcima, posebno malima s prodajnim mjestima na kojima je prosječna vrijednost transakcije niska.

“Razlog tome je jednostavnost implementacije i niski troškovi za prihvaćanje instant plaćanja, koje imaju svi sudionici u IPS sistemu, a samim tim i trgovci imaju znatno niže naknade za prihvaćanje instant plaćanja od na primjer platnih kartica.

Za prihvaćanje instant plaćanja može koristiti običan mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj i pritom nije potreban poseban hardver, što također pozitivno utječe na smanjenje troškova”, navedeno je u priopćenju NBS-a.

Na stranici NBS-a navodi se da je sigurnost instant plaćanja na višoj razini u usporedbi s drugim načinima, jer se ne unose osjetljivi podaci o platnom instrumentu i nema potrebe za dodatnom autentifikacijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close