NBS još nikome nije dopustio poslovanje s virtualnim valutama

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2022. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Od početka primjene Zakona o digitalnoj imovini u lipnju 2021. središnjoj banci stiglo je više zahtjeva za izdavanje dozvole koja će omogućiti davanje usluga.

Narodna banka Srbije (NBS) još nije dala nijednu dozvolu za davanje usluga povezanih s virtualnim valutama poput bitcoina.

Od početka primjene Zakona o digitalnoj imovini u lipnju 2021. na adresu NBS-a stiglo je nekoliko zahtjeva za izdavanje te dozvole, ali postupak odlučivanja još traje, kažu u središnjoj banci za B92.net.

Iz NBS-a ističu da s početkom primjene tog zakona nije dopušteno niti da tvrtke obavljaju poslove kripto mjenjačnice, koja kao takva nije utvrđena Zakonom o digitalnoj imovini, nego su utvrđeni davatelji usluga povezanih s digitalnom imovinom i vrste usluga povezanih s kriptovalutama koje oni mogu davati na temelju dozvole nadzornog tijela, NBS-a kada je riječ o kriptovaluti, a Komisije za vrijednosnice u slučaju digitalnih tokena.

Među kojima su i usluge kupovine i prodaje, odnosno zamjene digitalne imovine, koje se mogu pružati i putem kriptomata.

Ističu i da Zakonom o digitalnoj imovini nije propisana privremena dozvola za pružanje usluga povezanih s digitalnom imovinom, te nijedna tvrtka ne može imati takvu dozvolu.

Aleksandar Matanović, osnivač kripto mjenjačnice ECD, kaže da postojanje licencije možda ulijeva malo veću sigurnost korisnicima usluga povezanih s digitalnom imovinom.

“Ali sam način obavljanja usluge, kao i uvjeti, barem kada je riječ o nama, ne mijenjaju se previše”, rekao je Matanović i dodao da je, budući da se više ne može raditi bez dozvole i njegova tvrtka zatražila jer je to bio uvjet da nastave s poslovanjem.

Stav središnje banke je da poslovanje s licencijom NBS-a dovodi poslovanje davatelja usluga povezanih s virtualnim valutama u sklad sa zakonom, a korisnicima daje nešto veća prava prema tim davateljima u odnosu na ona koja su imali dosad, iako i dalje nitko ne jamči za ulaganja u virtualne valute.

10

tvrtki i pojedinaca prestalo je poslovati s kriptovalutama nakon nadzora NBS-a

Nova kaznena djela
NBS je ukazivao na rizike ulaganja u virtualne valute i poslovanje s njima još od 2014. godine i do danas nije izmijenio svoj stav.

“Korisnici moraju biti svjesni da njihova ulaganja mogu u nekom trenutku i propasti zbog izuzetne volatilnosti vrijednosti virtualnih valuta, ili iz drugih razloga, i da će oni u potpunosti snositi gubitke”, upozoravaju iz NBS-a.

Narodna banka Srbije obavila je provjere pravnih i fizičkih osoba za koje je postojala sumnja da se neovlašteno bave pružanjem usluga povezanih s virtualnim valutama, a da nisu NBS-u podnijeli zahtjev za izdavanje dozvole.

“Nakon provjera, desetak pravnih i fizičkih osoba prestalo je s neovlaštenim davanjem usluga i dostavilo Narodnoj banci Srbije dokaze o tome”, navode iz središnje banke.

Zakonom o digitalnoj imovini utvrđene su, prije svega, administrativne sankcije, mjere i novčane kazne, za davatelje usluga povezanih s digitalnom imovinom, izdavače digitalne imovine i druge subjekte nadzora, koje se izriču ako se u postupku nadzora utvrde nedostaci ili nepravilnosti u poslovanju subjekta nadzora, odnosno ako se utvrdi da je taj subjekt nadzora postupio suprotno tom zakonu ili propisima donesenim na temelju tog zakona. Utvrđene su i administrativne sankcije za osobe koje neovlašteno, odnosno bez dozvole nadzornog tijela, pružaju usluge povezane s digitalnom imovinom.

Također, propisana su kaznena djela u slučaju zlouporaba na tržištu digitalne imovine, uz kaznena djela koja su već propisana Kaznenim zakonom, kao što su, na primjer, pranje novca i prijevara.

Uspostavljanje sigurnosti
“Posebno ukazujemo na to da Zakon o digitalnoj imovini nema za cilj promociju ulaganja u virtualne valute, već isključivo uređenje područja koje je znatno šire od virtualnih valuta i koje do sada nije bilo pravno uređeno, a sve to zbog uspostavljanja pravne predvidljivosti i sigurnosti i radi sprečavanja zlouporaba.

Zakon o digitalnoj imovini usaglašen je sa svim međunarodnim standardima koji nalažu da svaki davatelj usluga povezanih s virtualnim valutama mora biti licenciran, odnosno registriran, što je posebno važno zbog sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma”, kažu iz Narodne banke Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close