NBS: I financijski sektor i gospodarstvo očekuju popuštanje inflatornih pritisaka

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Kada je riječ o inflatornim očekivanjima za dvije i tri godine unaprijed, ona su niža od kratkoročnih očekivanja i za financijski sektor i za gospodarstvo.

Inflacija u Srbiji, iako usporenim tempom, trebala bi nastaviti slabiti u ostatku ove godine.

Prema rezultatima istraživanja agencije Ipsos, predstavnici financijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unaprijed, u srpnju 2024., biti na razini od 7 posto, što predstavlja pad u odnosu na 8 posto koliko se očekivalo u prethodnu anketu.

Slična očekivanja
Inflacijska očekivanja kretala su se oko slične razine od 7% prema posljednja tri Bloombergova istraživanja, gdje je u kolovoškom istraživanju očekivana inflacija za godinu dana unaprijed 6,9%.

Kako se navodi na stranicama Narodne banke Srbije, kratkoročna inflacijska očekivanja gospodarstvenika (za godinu dana unaprijed) nastavila su padati drugu anketu zaredom, ovoga puta nešto bržim intenzitetom nego prethodnog mjeseca. U lipnju se očekivalo 9,8 posto, au srpnju će biti na razini od 9,2 posto. Kada je riječ o inflatornim očekivanjima za dvije i tri godine unaprijed, ona su niža od kratkoročnih očekivanja i za financijski sektor i za gospodarstvo, dodaje se.

Očekivanja predstavnika financijskog sektora za dvije godine unaprijed ostala su nepromijenjena u odnosu na prethodno istraživanje i iznose 5 posto, dok su za tri godine u granicama cilja Narodne banke Srbije, na razini od 3,8 posto. Što se tiče srednjoročnih očekivanja gospodarstvenika, ona su za oba razdoblja bila na nižoj razini u odnosu na lipanjske vrijednosti.

Očekivanja za dvije godine unaprijed smanjena su sa 6,8% u lipnju na 6,2% u srpnju, a za tri godine unaprijed sa 5% u lipnju na 4,8% u srpnju. Rezultati istraživanja, koji se odnose na dvije i tri godine unaprijed, pokazuju da i financijski sektor i gospodarstvo očekuju popuštanje inflatornih pritisaka u narednom razdoblju te postupno vraćanje inflacije u ciljane granice u srednjem roku.

Međugodišnja inflacija u Srbiji na kraju 2023. godine očekuje se na razini od oko osam posto, navedeno je u “Izvještaju o inflaciji – kolovoz 2023.” Narodne banke Srbije.

“Međugodišnja inflacija u Srbiji je u silaznoj putanji i u srpnju je iznosila 12,5 posto, što je za 3,7 postotnih bodova niže u odnosu na ožujak, kada je dosegnula vrhunac.

Istovremeno, podaci o baznoj inflaciji, koja smanjena s 11,3 posto u ožujku na 9,4 posto u srpnju, ukazuje da je usporavanje inflacije posljedica ne samo pada svjetskih cijena energenata i hrane, već i mjera monetarne politike koje je poduzela NBS”, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković..

Ciljani okvir
Prema procjenama Narodne banke Srbije, povratak inflacije u ciljani okvir očekuje se u drugom kvartalu 2024. godine, što je nešto ranije od prethodne projekcije. Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine bit će između dva i tri posto, s tim što će biti bliža donjoj granici projektovanog raspona, procjenjuje središnja banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close