Navala domaćih gostiju podigla cijene privatnog smještaja za 15 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2022. u 07:00
Najveći broj prijava za besplatne vaučere, kao i ranije, zabilježen je u leskovačkim poštanskim uredima/Shutterstock

Vlada Srbije ove je godine odobrila ukupno 300.000 vaučera u vrijednosti po 15.000 dinara.

Manje od 3000 vaučera za odmore u Srbiji ostalo je na raspolaganju domaćim turistima, a do sada se za odmor prijavilo 197.356 građana, navode iz Pošte Srbije za Danas.

Vlada Srbije odobrila je 200.000 besplatnih vaučera u vrijednosti od 15.000 dinara za ovu sezonu, kao potporu turizmu u Srbiji. Uz to, odobreno je i dodatnih 100.000 od po 10.000 dinara za one koji su početkom ove godine dobili vaučer od 5000 dinara.

S obzirom na to da se do jučer za vaučere prijavilo 197.356 građana, jasno je da se značajan broj građana odlučio odmor provesti u Srbiji. Uskoro će, vjerojatno, biti prodano svih 200.000 vaučera, za koji se u poštanskim uredima diljem Srbije primaju prijave tek mjesec dana – od 27. juna, kažu iz uprave Pošte Srbije.

Zainteresirali se i studenti
Za ovu pomoć države najviše su zainteresirani umirovljenici kojima je izdano više od polovine vaučera – 102.068. Više od 60.000 vaučera izdano je zaposlenima, dok se 23.561 nezaposleni prijavio za besplatne vaučere. Nešto veće zanimanje pokazali su i studenti, kojima je izdano 5300 vaučera.

“Izdavanje vaučera ukupno čini 300.000 novih domaćih turista, ako se obzir uzme i onih 100.000 vaučera koji se odnose na građane koji su početkom godine već dobili vaučer od 5000 dinara i kojima se automatski dodaje 10.000 dinara. Sve to utjecalo je na povećanje cijene boravka za čak 15 posto u privatnim smještajima”, navodi Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA).

Bilo je to i za očekivati, objašnjava, kada je veći broj zainteresiranih, a kapaciteti smještaja ograničeni su.

Velik broj izdanih vaučera, ističe Seničić, ukazuje da vlada velik interes za domaće destinacije, te da će ovo pomoći ugostiteljima da preguraju ovu sezonu, kada je riječ o domaćim turistima.

“Na najpoznatijim destinacijama cijene privatnih smještaja skočile su 15 posto. Hoteli se mnogo i ne obaziru na vaučere, oni viših kategorija imaju klijentelu kojima vaučeri ne znače puno, to su cijene koje su inače jako visoke, ali u privatnom smještaju, gdje je prosjek bio od 10 do 12 eura, imamo informacije da noćenje sada stoji od 15 do 20 eura”, kaže Seničić.

Među najtraženijim mjestima za odmor u Srbiji prednjače banje, i to Sokobanja, Vrnjačka, Lukovska, Prolom Banja, a vrlo su tražena i planinska odmarališta kao što su Tara i Zlatibor.

Od salaša do Arilja
Seničić ističe da su smještajni kapaciteti u najposjećenijim odmaralištima većinom popunjeni do 15. ili 20. rujna. Ipak, kako bi se izbjegle visoke cijene i plaćanje ljetovanja više od onoga što vaučeri pokrivaju, savjetuje da se izbjegavaju najatraktivnije destinacije i odmor provede u nešto manje poznatim mestima, u kojima se građani mogu podjednako dobro odmoriti, rekreirati i zabaviti.

Savjetuje da se u zapadnoj Srbiji ne traže mjesta kao što su Tara, Bajina Bašta, koja je jako popularna cijele ljetne sezone, nego, primjerice, Ljubovija, Arilje, Ivanjica, Golija, koje su manje poznate turističke destinacije.

U istočnom dijelu Srbije, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija preporučuje Bor, Borsko jezero, Zaječar, Negotin, kao i Staru planinu, koja nije prepoznata kao jedna od deset najpopularnijih destinacija među domaćim turistima, pa sve do Kuršumlije i Prokuplja. U centralnoj Srbiji mogu se pronaći mnoga seoska domaćinstva s jeftinim smještajem, kao i u Vojvodini na salašima.

“Ako dvoje imaju vaučer, to je 30.000 dinara, za to na svim ovim mjestima sigurno možete boraviti tjedan dana bez neke doplate. Po mom mišljenju, ove destinacije trebaju biti prva opcija ako se ljudi žele provesti, a da ih to ne košta više od vrijednosti vaučera koje su dobili”, smatra Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close