Natječaj za gradnju biciklističkog parka na Divčibarama

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2022. u 22:00
U parku će biti dva biciklistička spusta s Crnog vrha i poligon/S. Midžor/PIXSELL

Projektom koji je izradio Studio UMMU iz Valjeva predviđa se planinski biciklistički park na Crnom vrhu, koji ostavlja prostor za buduću nadogradnju.

Turistička organizacija Valjevo otvorila je do 10. listopada natječaj za gradnju biciklističkog parka na Divčibarama. Projektom koji je izradio Studio UMMU iz Valjeva predviđa se planinski biciklistički park na Crnom vrhu, koji ostavlja prostor za buduću nadogradnju, javlja portal eKapija.

Biciklistički planinski park sastojat će se od dva biciklistička spusta s Crnog vrha i biciklističkog poligona za vježbe u podnožju.

Istaknuto je da se prilikom izvođenja radova i trasiranja biciklističkih staza šuma neće sjeći, a putanje biciklističkih staza moraju se prilagoditi postojećoj dinamici stabala i tako napraviti simbiozu sporta i prirode.

Također, projektom nije predviđena gradnja objekata, već se samo uređuje i prilagođava teren i postavljaju drveno-čelični mobilijari. Biciklistički spustovi s vrha planine su, kako je navedeno, projektirani za sve koji žele da se oprobaju u avanturističkom planinskom biciklizmu. Širina biciklističkih spustova je jedan metar, a na dijelovima gdje se postavljaju mobilijari širina staze je i do 2,5 metra.

Da bi se postigao maksimalni pad terena od 15 % biciklističkog spusta, staze su projektirane kao krivudave putanje koje se probijaju kroz teren i zaobilaze drveća. Ukupna dužina spustova je 6 km, a biciklistički poligon za vježbu biće površine oko 500 kvadrata. Na Crnom vrhu bit će kružni startni poligon – startna točka oba biciklistička spusta.

Cilj projekta je da Divčibare postanu centar za rekreaciju i centar za pripreme sportaša, a i razlog za ponovni dolazak turista na ovaj popularni planinski vrh na Maljenu. Paleoklimatološki institut Srbije proglasio Divčibare za “klimatsko lječilište”, jer boravak na maljenskoj visoravni može povoljno utjecati na osobe s astmom i bronhitisom, neuro vegetativnim poremećajima, kao i oporavak poslje akutnih bolesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close