Nastavljen postupak po prijavi koncentracije Atlantic Granda i Strauss Adriatic

Autor: Miroslav Kuskunović , 24. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji.

Predsjednik Komisije za zaštitu konkurencije Srbije Nebojša Perić donio je zaključak o nastavku postupka pokrenutog po prijavi koncentracije na srpskom tržištu kave koja nastaje preuzimanjem Strauss Adriatica od strane kompanije Atlantic Grand.

U zaključku koji je objavljen u Službenom glasniku stoji da je koncentracija prijavljena 6. lipnja ove godine, dok je Atlantic grupa 23. svibnja predala obavezujuću ponudu za preuzimanje Straussa, koji je na srpskom tržištu poznat po svojim brendovima Don Cafe i C kafa.

Tijek procedure
“Nastavlja se po službenoj dužnosti postupak pokrenut po prijavi koncentracije sudionika na tržištu koja nastaje stjecanjem pojedinačne kontrole od strane privrednog društva Atlantic Grand nad privrednim društvom Strauss Adriatic kupovinom udjela, radi ispitivanja da li bi se provođenjem ove koncentracije značajno ograničila, narušila ili spriječila konkurencija na tržištu Srbije ili njegovom dijelu, a naročito ako bi to bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja”, stoji u zaključku predsjednika Komisije za zaštitu konkurencije.

40,5

milijuna eura ukupna je vrijednost transakcije

Komisija je pozvala sve osobe koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim informacijama koje mogu doprinijeti pravilnom utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da ih neodložno dostave na njenu adresu. Atlantic Grupa je, inače, u svibnju predala obavezujuću ponudu za kupovinu kompanije Strauss Adriatic, koju je Strauss Grupa službeno i prihvatila.

“Zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji”, naglasili su tada iz Atlantic grupe, koja stoji iza brendova Grand kafa i Barcaffe. Obvezujuća ponuda bazirana je na ukupnoj vrijednosti transakcije (“enterprise value”) u iznosu od 40,5 milijuna eura, bez dugovanja i gotovine, te pretpostavljajući redovnu razinu normaliziranog neto radnog kapitala na dan zaključenja transakcije.

“Atlantic Grupa namjerava značajno ulagati u razvoj poslovanja s kavom, kako u proizvodnju i razvoj tehnologije tako i brendova, njihovog proizvodnog portfolia i komunikacije, u maloprodajnom i u HoReCa segmentu”, najavili su tada.

Stariji postupak
Postoji, međutim, i jedan stariji postupak koji obuhvaća neke od aktera ove priče, prenosi portal Biznis.rs. Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je 14. rujna 2021. godine postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv privrednih društava Atlantic Grupe – Zagreb, Atlantic Brands – Beograd i Strauss Adriatic – Šimanovci radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma kojima se ograničava konkurencija na tržištu kave u Srbiji.

Komisija je pokrenula postupak budući da je u razdoblju od siječnja 2015. do prosinca 2020. utvrdila, kako je navela u rješenju, da “između cijena mljevene kave ‘Doncafe Moment 200 gr’ i ‘Grand gold kafa 200gr’ postoji veoma jaka pozitivna korelacijska veza, odnosno da postoji veoma visoka usklađenost kretanja cijena ova dva proizvoda”.

Njeno istraživanje pokazalo je kako je tržište mljevene kave u Srbiji “koncentrirano i stabilno”, sa dva najveća sudionika čiji zajednički tržišni udjel od 2013. do 2020. godine nije pao ispod 80 posto, pa je ocjenjeno da takva struktura tržišta pogoduje lakšem postizanju dogovora između konkurenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close