Narodna banka Srbije povećala stopu obvezne rezerve

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Stope obvezne rezerve na dinarsku osnovicu bit će veće za po dva postotna boda i iznosit će sedam posto.

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da nastavlja odlučnu borbu protiv inflacije, povećanjem stope obavezne rezerve koja će se primenjivati ​​od obračunskog perioda od 18. rujna do 17. listopada 2023.

Izvršni odbor središnje banke donio je na posljednjoj sjednici, kako se navodi, Odluku o izmjenama Odluke o obveznoj rezervi banaka kod NBS, kojom su povećane stope obvezne rezerve na deviznu osnovicu za po tri postotna boda, na 23 posto i 16 posto za obveze s ugovorenim rokom dospijeća do dvije godine odnosno preko dvije godine.

Povećavaju se i postoci dinarskog izdvajanja devizne obvezne pričuve za osam postotnih bodova, na 46 posto, odnosno 38 posto za obveze s ugovorenim rokom dospijeća do dvije godine, odnosno preko dvije godine.

Stope obvezne rezerve na dinarsku osnovicu bit će veće za po dva postotna boda i iznosit će sedam posto. “Obvezna pričuva je uobičajeni instrument monetarne politike koji stoji na raspolaganju središnjoj banci kako bi regulirala likvidnost, a time i utjecala na monetarne uvjete bankarskog sektora”, navode iz NBS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close