Narodna banka Srbije nije podigla kamatnu stopu

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2023. u 19:00
Foto: Shutterstock

Stope na depozite i kredite također su zadržane na sadašnjim razinama od 5,25% odnosno 7,75%.

Narodna banka Srbije odlučila je na posljednjoj sjednici zadržati referentnu stopu na 6,5 posto. Stope na depozite i kredite također su zadržane na sadašnjim razinama od 5,25% odnosno 7,75%.

Na odluku Izvršnog odbora da zadrži referentnu kamatnu stopu na sadašnjoj razini utjecalo je nekoliko ključnih čimbenika. To uključuje kontinuirano ublažavanje globalnih inflatornih pritisaka i utvrđenu silaznu putanju domaće inflacije, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Uprava je također uzela u obzir da su monetarni uvjeti pooštreni u prethodnom razdoblju kroz korekciju kamatne stope, au rujnu povećanjem stope obvezne pričuve. Odbor je vodio računa o ukupnom smanjenju međunarodne inflacije, unatoč nedavnim skokovima cijena energije i povećanim troškovima rada, što je izazvalo oprez među središnjim bankama diljem svijeta.

Iako se očekuje da će se globalni inflatorni pritisci dodatno smanjiti tijekom ostatka godine i u 2024., predviđa se da će inflacija ostati iznad ciljeva središnje banke u mnogim zemljama. Uzimajući u obzir globalne cijene energije i stalne geopolitičke napetosti, kao i nedavna povećanja cijena sirove nafte, neizvjesnosti i dalje postoje.

U Srbiji je međugodišnja inflacija u silaznoj putanji od travnja, au kolovozu je malo premašila trenutnu srednjoročnu projekciju od 11,5 posto. To se usporavanje pripisuje sporijem rastu cijena hrane i cijena unutar temeljne inflacije (indeks potrošačkih cijena bez hrane, energije, alkohola i cigareta). Međugodišnji rast ove kategorije ostao je jednoznamenkasti od lipnja, te je u kolovozu iznosio 9,1%.

Izvršni odbor predviđa da će međugodišnja inflacija i dalje slijediti silazni trend, smanjujući se u prosjeku za oko 1 postotni bod mjesečno. To sugerira da će vjerojatno dosegnuti približno 8% do kraja godine.

Na ovaj obrazac inflacije utjecat će smanjenje globalnih troškovnih pritisaka i isključivanje povećanja cijena hrane i energije iz međugodišnjeg izračuna inflacije počevši od druge polovice 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close