Nakon robota Pastira stiže i Agar koji ore, sadi, bere i zna se sam vratiti kući

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2022. u 07:00
Foto: PKS

Na razvoju poljoprivrednog robota radi 30-ak stručnjaka niškog Cominga i Strojarskog fakulteta, a projekt financiraju Fond za inovacijsku djelatnost i Ministarstvo tehnološkog razvoja.

Inovacije su ključ razvoja, a Niš je proteklih godina postao inovacijsko središte Srbije. Roboti koji čuvaju ovce, pregledavaju lokomotive i pomažu poljoprivrednicima u polju, samo su neki od proizvoda koje su osmisli niški inženjeri, objavila je Privredna komora Srbije.

Tako je niška kompanija Coming, na dobrom putu da, nakon što je konstruirala Pastira (Sheppard) robota za čuvanje ovaca, izrađuju i robote Agar koji će moći obavljati gotovo sve poslove u poljoprivredi, od oranja, preko sadnje, prskanja, navodnjavanja do branja.

Stručnjaci Cominga započeli su izradu robota Agara u veljači ove godine i do sada su izradili šest njegovih prototipova, a s usavršavanjem i razvojem nastavit će do veljače 2024. Ono po čemu će se robot napravljen u Nišu razlikovati od drugih jest što će sve poljoprivredne poslove moći obavljati na vrlo strmim i drugim strojevima nepristupačnim terenima.

Nikola Velčev iz kompanije Coming kaže da Agar bez problema savladava nagibe do 40 stupnja.

“Isprobali smo ga na terenu i izvukli 345 kilograma uz nagib od 30 stupnjeva. Razvili smo automatsko niveliranje tako da robot kada naiđe na uspon, spusti prednji dio. Bez toga bi se prevrnuo ako nosi veliku težinu ili vuče prikolicu”, objašnjava je Velčev.

Agar je napravljen tako da može obavljati poslove koji su na samoj zemlji, na primjer brati jagode, a za par sekundi robotska platforma se može prilagoditi i podići, tako da njegova ruka može dohvatiti dva metra ili dva metra i 10 centimetara.

“Cilj nam je razviti robotsku platformu koja će omogućiti sustav integratorima da razvijaju nastavke. Bukvalno kao freza koja ima veliki broj nastavaka za različite aktivnosti. Trenutno na tržištu ima robota koji su specijalizirani za određene poslove”, objasnio je Velčev.

Na razvoju robota radi 30-ak stručnjaka Coming i niškog Strojarskog fakulteta, a projekt financiraju Fond za inovacijsku djelatnost iz pred pristupnih fondova EU i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Trenutno radimo na tome da Agar malo olakšamo i tako mu povećamo nosivost za 30-50 kilograma. S baterijama koje smo mu ugradili može raditi bez prekida 24 sata dnevno”, izjavio je Velčev.

Robotom će se moći upravljati uz pomoć joysticka, a imat će i autonomni sustav i moći će se kretati uz pomoć senzora, detektirati prepreke i zaobilaziti ih. Imat će GPS navigaciju, tako da će moći sam doći od kuće do njive.

Plan stručnjaka koji rade na razvoju Agara, objavila je Privredna komora Srbije, je da do pokretanja serijske proizvodnje, za dvije-tri godine, cijenu dovoljno spuste da si ga mogu priuštiti ne samo velika poljoprivredna gospodarstva, već i mali proizvođači.

Trenutno poljoprivredni roboti koji se prodaju na srpskom tržištu koštaju više od 100.000 eura, što je nedostižno male poljoprivrednike.

Robot Šepard, kojeg su inženjeri Cominga i niškog Strojarstva, završili prošle godine uskoro će biti u prodaji, pošto se završe na njemu još neke sitne izmjene. Šepard će, podsjetio je Velčev, moći čuvati stado i do 620 ovaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close