Nakon prijave iz Hrvatske, srpski inspektori češljaju Chips way

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Europska komisija na svojoj web stranici objavila informaciju da je na granici s Hrvatskom u tom čipsu utvrđena visoka razina o kancerogenog akrilamida.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je da je poljoprivredna inspekcija izdala nalog za izvanrednu kontrolu pogona za proizvodnju čipsa s ukusom paprike, nakon što je Europska komisija na svojoj web stranici objavila informaciju da je na granici s Hrvatskom u tom čipsu utvrđena visoka razina o kancerogenog akrilamida. Kako piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede Srbije, po dobivanju RASFF notifikacije o povišenoj razini akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, proizvođača Chips way iz Čačka, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za izvanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

Uskoro nalaz

“Kontrola je u tijeku i nakon dobivanja rezultata analiza, objavit ćemo detaljnije informacije i mjere koje će poljoprivredna inspekcija poduzeti”, naveli su iz resornog ministarstva. Na hrvatskoj granici utvrđena je visoka razina kancerogenog akrilamida u pošiljci čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji. Zemlja prijave je Hrvatska, a obavještenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na web stranici Europskog sustava za brzo uzbunjivanje. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, jer je sigurno uništen. Proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i poduzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka. Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je za RTS da tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uvjetuju da se s vremena na vrijeme akrilamid pojavi.

Brzo smo reagirali, bili smo u pogonu i zaključili da je sporna količina uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo zabranili smo za dalju upotrebu i naredili uništavanje, objasnio je Vujović. Prilikom carinjenja, analizom pošiljke od 33 palete rebrastog čipsa sa ukusom paprike u pakiranjima od 150 grama, utvrđeno je da je razina akrilamida viši od dozvoljenog.

Inače, posljednjih pet godina postoji veliki pritisak u EU da se smanje koncentracije akrilamida, koji je proizvod termičke obrade hrane i smatra se izuzetno štetnom materijom. Spisak proizvoda u kojima ga ima je dugačak – od krekera, keksa, čipsa i kave, do brojnih konditorskih proizvoda.

Stručnjaci ističu kako je akrilamid prvobitno bio poznat po svojoj industrijskoj ulozi u proizvodnji plastike, papira i ljepila. Tek 2002. godine istraživači u Švedskoj otkrili su da ga ima i u hrani.

Sigurnosni uvjeti

Primijetili su da se on prirodno formira u škrobu prehrambenih proizvoda tokom svakodnevnog kuhanja na visokim temperaturama.

Još 2017. europski proizvođači su počeli smanjivati raznu ove materije u proizvodima. Proizvođači proizvoda od krumpira, recimo, počeli su se koristiti sorte krumpira s manjim sadržajem šećera. Preporuka je da se sirovi pomfrit pere i natapa u vodu i do dva sata prije pripreme. Temperatura prženja mora biti ispod 175 stupnjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close