Nakon malina, u Srbiji pada cijena i kupina

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Proizvođači kupine iz drugog voćarskog kraja, iz okoline Arilja, navode da za kilogram kupina dobivaju 80 dinara.

Otkupna cijena kupine u Srbiji trenutno se kreće od 80 do 115 dinara po kilogramu. Proizvođači s kojima je Nova ekonomija razgovarala kažu da bi otkupljivači prije kraja sezone mogli “dodatno sniziti cijene kupina”, te da je ovogodišnji urod “podbacio”.

Iako se do prije mjesec-dva govorilo o solidnoj cijeni kupine, od 200 do 300 dinara za kilogram, prema tvrdnjama nekoliko manjih proizvođača, otkupljivači u užičkom kraju za novi rod crnog voća najprije su nudili 150 dinara., a sada nude 115 dinara za kilogram.

Proizvođači kupine iz drugog voćarskog kraja, iz okoline Arilja, navode da za kilogram kupina dobijaju 80 dinara. Voćari sada strahuju da bi cijena mogla još pasti, na 60 dinara po kilogramu, što im nikako ne odgovara jer su i ove i prošle godine bilježili visoke troškove proizvodnje.

Prošle 2022. godine cena kupina je bila od 120 do 130 dinara po kilogramu. Otkup kupina je krenuo sa cenom od 200 dinara po kilogramu, sto dinara manje nego prošle (2021.) godine. Problem je postao veći kada je ta cijena prilikom otkupa prepolovljena”, objavila je sredinom srpnja prošle godine Radio-televizija Srbije (RTS).

Cijena glavnog ovogodišnjeg roda maline (za koju je berba završena, jer ima sorti koje se beru kasnije), kretala se od 190 do 240 dinara po kilogramu.

Sada stižu najave o pojeftinjenju jesenskih sorti, a pomažu i ariljski i užički voćari. Zbog niske ovogodišnje otkupne cijene malina mnogi su nezadovoljni pa su se nadali barem boljoj cijeni kupine. I pojedini proizvođači iz okoline Zlatibora ocjenjuju za Novu ekonomiju da “ovogodišnji rod kupine za sada nije zadovoljavajući”

Komentirajte prvi

New Report

Close