Nakon građana, i male tvrtke sve teže do prostora u Beogradu

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2022. u 07:00
U Klasteru nekretnina kažu da je raspon cijene prostora za najam od 10 do 70 evra, a u slučaju otkupa 2.000 do 7.000 eura/M. Maričić/PIXSELL

Među pridošlim Rusima i Ukrajincaima sve više i onih koji sele poslovanje u Srbiju. Sektor uredskog prostora cvjeta.

Velika potražnja za nekretninama u Beogradu prelila se i na tržište poslovnog prostora. Slobodne urede sve teže je naći čak i po astronomskim cijenama, piše Blic.

Dolazak stranaca, prije svega Rusa i Ukrajinaca, među kojima ima i onih čije kompanije sele posao u Srbiju, doprinio je tome beogradske tvrtke sve teže pronalaze kvadrat za zakup.

Srđan Teofilović iz CBS Internationala kaže da su ove godine posebno impresivni rezultati ostvareni u sektoru uredskog prostora. Potražnja se udvostručila, a pozitivan je i trend ponude.

Traži se i centar
Navodi da je u glavnom gradu oko 1,100.000 kvadrata poslovnog prostora, a očekuje se i još 20 posto više, jer je u raznim fazama gradnje oko 200.000 kvadrata.

“Na strani potražnje izuzetan je porast aktivnosti. Godinama unazad prosječno se tražilo oko 100.000 kvadrata godišnje, a u prva tri kvartala 2022. čak 170.000 kvadrata. Za očekivati je da će do kraja 2022. doći i do 200.000 kvadrata. To se odrazilo i na stopu slobodnog poslovnog prostora, pa je samo 3% ukupno izgrađenih kvadrata prazno.

Nije lako našim kolegama pronaći prikladan poslovni prostor tvrtkama koje ga u Beogradu traže”, objašnjava Teofilović napominjući da potražnju najviše generiraju IT sektor i sektor pružanja poslovnih usluga tvrtkama i klijentima. Kaže i da su uz nove i moderne poslovne objekte na Novom Beogradu, sve traženiji i stariji objekti u centru kojima je potrebna adaptacija.

Najmanje je, ističe, razvijen segment industrijskih nekretnina, logističkih centara i tvornica, ali smatra da i taj dio ima potencijal, jer polako dolaze svjetski igrači, pa se očekuje da Beograd u budućnosti i tu zauzme dobre pozicije u regiji.

“Tržište nekretnina vrlo je likvidno. Želi li netko uložiti u investicijske nekretnine, ne mora brinuti hoće li moći izaći iz te investicije, jer je potražnja velika”, istakao je Teofilović na predavanju koje je održao na Srpskim danima osiguranja.

U Klasteru nekretnina kažu da je raspon cijene prostora za najam od 10 do 70 evra, a u slučaju otkupa 2.000 do 7.000 eura. Rusi i Ukrajinci podižu cijenu zakupa, no bila je visoka i prije rata u Ukrajini.

“Svaka druga firma koja se registrira u Agenciji za privredne registre iz inozemstva je. To je ubrzalo proces i malo pomutilo vodu. Oni su pre svijega u sektoru najma, ne kupuju zbog procedure i nade da će ovdje ostati relativno kratko, tri mjeseca, šest ili godinu dana. Zbog toga se u prometu njihov dolazak manje oseća, ali u zakupu ima dosta utjecaja”, kaže Milić Đoković.

Rast prodaje prostora
Gradi se puno novog poslovnog prostora, ali i to što se gradi ne može namiriti potražnju, pa mnogi tvrtke i dalje registriraju po stanovima i kućama.

Prema podacima iz izvještaja Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), u prva tri kvartala ove godine prodalo se 2.545 poslovnih prostora, što je oko 170 više u odnosu na isti period prošle godine, ali i čak 850 više u odnosu na 2018. U oglasima u Beogradu ponuda nije naročito bogata, a poslovni prostor od oko 200 kvadrata izdaje se za 4.000 do 5.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close