Najveći je izazov poduzetnicima rast ulaznih troškova

Autor: Miroslav Kuskunović , 22. studeni 2022. u 07:00
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Prijetnju po ostvarivanje projektiranog privrednog rasta BDP 2-3% u tekućoj godini predstavljaju i poremećaji ponude i potražnje osnovnih sirovina i repromaterijalima koje srpske kompanije koriste u proizvodnji.

Srpsko gospodarstvo očekuje do kraja godine rast prometa i izvoza, stabilnu poslovnu klimu i zaposlenost, ali najveći izazovi s kojima su kompanije suočene jesu veći troškovi nabavke energenata, sirovina i repromaterijala, kao i rast cijena gotovih proizvoda, pokazala je najnovija anketa Privredne komore Srbije.

Anketa “Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji” rađena je na uzorku većem od 1800 kompanija i pokazuje da 80% anketiranih poduzeća očekuje da će godinu završiti s istim ili većim prometom, stabilan izvoz očekuje 84% anketiranih, najviše u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i uslužnim djelatnostima, dok 93% ispitanika ne planira smanjenje broja radnika u četvrtom kvartalu.

Zabrinjava rast troškova proizvodnje koji su u trećem kvartalu 2022., povećani kod 81% ispitanika, dok je 51% anketiranih privrednika povećalo cijene gotovih proizvoda ili usluga. Ispitanici ističu da su niže cijene resursa ključni faktor efikasnijeg poslovanja i iskorištenosti kapaciteta.

Prijetnju po ostvarivanje projektiranog privrednog rasta BDP 2-3% u tekućoj godini predstavljaju i poremećaji ponude i potražnje osnovnih sirovina i repromaterijalima koje srpske kompanije koriste u proizvodnji. Dodatni rizici su visoka inflacija, zaoštravanje monetarnih uvjeta, geopolitička kriza, prekidi opskrbnih lanaca… Ohrabruje da 76% anketiranih poduzeća raspolaže s dovoljnosredstava za optimalno financiranje poslovanja, dok se dvije trećine izjasnilo da je u trećem kvartalu ove godine raspolagalo s dovoljno sredstava za investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close