Najveće utaje na rabljenim automobilima, sportski klub duguje osam milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2023. u 07:00
Foto: IGOR SOBAN/PIXSELL

Srbija ušla u obračun s utjerivanjem poreza, u siječnju naplatila 16,8 posto više, a PDV-a
čak 24,2 posto više, a predsjednik Vučić pozvao i vodeće sportske klubove da vrate novac državi.

Porezna uprava Republike Srbije naplatila je u siječnju 194,2 milijarde dinara (1,655 milijardi eura) raznih poreza, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine rast od 16,8%, piše Politika.

Isto se odnosi i na naplatu poreza na dodanu vrijednost, koja je je u siječnju 2023. godine iznosila 63,3 milijarde dinara, što je za 24,2 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine.

PDV sklisko područje
Ostvarena naplata i svih drugih poreza od početka godine pokazuje rast u odnosu na isti period protekle godine, potvrdili su Politici iz Porezne uprave. Ističu da je trend konstantnog rasta naplate prisutan u posljednjih deset godina, tako da je naplata prihoda od 2014. godine porasla za 102,8 posto.

Poreznici ostvaruju značajne rezultate u borbi s utajama poreza i sivom ekonomijom, na taj način direktno štiteći proračun Srbije. Najčešći pokušaji utaje poreza događaju su kod poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit pravnih lica, koji u ukupno utajenom porezu u siječnju 2023. godine sudjeluju sa 57,38 posto.

Najveće porezne utaje otkrivene su u području trgovine na veliko i malo (uvoz robe široke potrošnje iz euroazijskih zemalja, trgovina rabljenim automobilima, mobilnim telefonima i opremom za mobilne telefone), nelegalnog prometa akciznih proizvoda (oni na koje se naplaćuju trošarine poput duhana i žestokih pića), po osnovi trgovine putem interneta i kurirskih službi, kao i u području usluga gdje postoji velik obujam nelegalnih tokova gotovine (građevinarstvo, promet, usluge čišćenja…).

Najzastupljeniji način poreznih utaja je korištenje lažnih faktura o navodno izvršenom prometu dobara i usluga, koje se koriste za neosnovani povrat poreza na dodatu vrijednost, kao i za neosnovano uvećanje troškova, čime se umanjuje obaveza poreza na dobit pravnih lica i oštećuje državna blagajna.

Uočeno je, objašnjavaju u Poreznoj upravi, da gospodarski subjekti preko lažnih faktura, bez ostvarenog prometa dobara i usluga, uplaćuju visoke iznose novčanih sredstava na tekuće račune poduzetničkih subjekata, koji taj novac podižu s računa i, uz zadržavanje određene provizije, vraćaju uplatiteljima.

U redovnim kontrolama poslovanja preko elektronskih fiskalnih uređaja i poštovanja radno-pravnog statusa zaposlenih, u siječnju ove godine, poreznici su zbog utvrđenih nepravilnosti izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti kod 297 poreznih obveznika.

Rad na crno
Zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja, ta je mjera izrečena u 211 slučajeva, dok je kod 84 poreznih obveznika utvrđeno kršenje radno-pravnih propisa (takozvani “rad na crno”).

Pri kontrolama benzinskih stanica, u istom razdoblju, utvrđene su nepravilnosti kod dva porezna obveznika. U jednom slučaju zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja, dok je kod drugog poreznog obveznika utvrđeno kršenje radno-pravnih propisa.

Da je država ušla u ozbiljan obračun s neplatišama pokazuje i javni poziv predsjednika Aleksandra Vučić sportskim klubovima Partizanu i Crvenoj zvezdi da uplate porez. Za televiziju Prva izjavio je da je KK Partizan “dužan osam milijuna eura za porez pa je u redu da to i plate”.

Komentirajte prvi

New Report

Close