Najveće kompanije u Srbiji: NIS na vrhu prema dobiti

Autor: Miroslav Kuskunović , 25. listopad 2023. u 06:59

Kad se radi o profitabilnosti, očita je dominacija kompanija iz rudarskog .i energetskog sektora

Srpska Agencija za privredne registre (APR) objavila je listu “Sto naj…privrednih društava u 2022. godini” koja je rangirana prema poslovnim prihodima, neto dobiti, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku. Kako se navodi u analizi izvještaja APR, prvo mjesto na listi zauzeo je novosadski NIS kao najprofitabilnije i najuspješnije poslovnom društvo sa realiziranih 7,5 posto ukupnog neto dobitka i 2,9 posto poslovnih prihoda privrede.

Energetski sektor

“Ova naftna kompanija je istovremeno angažirala i vrijedne financijske kapacitete, pa je zapošljavala 2,5 posto poslovne imovine i 3,7 posto kapitala svih privrednih društava. Neto dobitak je, u odnosu na prethodnu godinu, uvećan više nego četiri puta i iznosi 93.457 milijuna dinara, kao posljedica obavljanja osnovne djelatnosti eksploatacije sirove nafte i generiranja poslovnog dobitka, također, učetverostručenog na iznos od 111.770 miliona dinara”, navodi se u izvjštaju APR. Kad se radi o profitabilnosti, očita je dominacija kompanija iz rudarskog i energetskog sektora, što nije iznenađenje. Među njih se uspoio “ugurati” jedino Telekom Srbija te Delhaize koji dima u svom vlasništvu najveći srpski maloprodajni lanac Maxi. Rudarske kompanije su, podsjetimo, dominantne i na listi najvećih izvoznika iz Srbije.

Među prvih pet prema profitabilnosti, uz velike poslovne prihode i financijske kapacitete nalaze se Serbia Zijin Mining i Serbia Zijin Copper iz Bora, zatim Telekom Srbija i novoosnovana SCM Power. Prema poslovnim prihodima i visoko profitabilna, sa velikim financijskim kapacitetima među prvih pet nalaze se novosadski Srbijagas, zatim Delez Beograd i pirotski Tigar.

Najveće gospodarsko društvo i najveći gubitaš je prema ovom izvještaju javno poduzeće Elektroprivreda Srbije Beograd, a kako je obrazloženo obavljanjem primarne djelatnosti ostvareni su poslovni prihodi veći za 12,1 posto na godišnjoj razini, u iznosu od 358.371 milijun dinara koji ujedno čine 2,1 posto prihoda cjelokupnog gospodarstva.

“S obzirom na to da je porast cijene energenata uvjetovao brži rast poslovnih rashoda (27,0 posto) ovo javno poduzeće je uvećalo gubitak iz poslovne aktivnosti 5,6 puta, do iznosa od 61.512 miliona dinara. Istovremeno, gubici u bilanci financiranja i u dijelu ostalih aktivnosti (275 miliona dinara i 13.003 miliona dinara) dodatno su utjecali da iskaže najveći neto gubitak – u visini od 72.616 miliona dinara, što je 4,9 puta više u usporedbi sa prethodnom godinom i predstavlja 19,4 posto ukupnog neto gubitka privrede”, navodi se u izvještaju.

Na listama “Sto naj… privrednih društava u 2022. godini” nalazi se 20 javnih poduzeća, koja su zapošljavala ukupno 62.227 radnika. Podatak da na listi poduzeća koja su u 2022. godini ostvarila najveće gubitke, prva četiri mesta zauzimaju ona koja su u većinskom vlasništvu države ili je ona u njima manjinski partner pokazuju da Vlada Srbije kao poslodavac ne samo da nije dobar upravljač već da ne zna niti procijeniti u kojim tvrtkama treba zadržati vlasnički udjel, smatra domaća stručna javnost.

Zanimljiv je i podatak kako se pet javnih poduzeća nalazi u grupi sto sa najvećim poslovnim prihodima. Pozitivan neto rezultat zabilježilo je deset javnih poduzeća, od kojih su tri među sto najprofitabilnijih privrednih društava, dok je preostalih 10 poslovalo sa neto gubitkom, a njih sedam je na listi sto najvećih gubitaša.

U grupi sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima nalazi se pet javnih poduzeća, a među društvima koja su angažirala najviše financijskih kapaciteta, 12 javnih poduzeća se istaklo prema vrijednosti poslovne imovine, a njih 14 prema vrijednosti kapitala. Istovremeno, među društvima sa najvećim ukupnim gubitkom je osam javnih poduzeća. Najvišu vrijednost neto dobitka, uz već spomenuti JP Srbijagas Novi Sad (20. mjesto), realizirali su JP Pošta Srbije Beograd i JKP Beogradske elektrane Beograd (39. i 69. mjesto). S druge strane, navodi se u objavi APR, najveći neto gubitak, pored prvoplasiranog JP EPS Beograd, iskazali su JP Putevi Srbije Beograd (sedmo mjesto), kao i JKP GSP Beograd, JP PEU Resavica i JP Elektrokosmet Priština (deveto, 25. i 37. mjesto redom).

Sto privrednih društava s najvećim poslovnim prihodima je u 2022. godini ostvarilo 29,9 posto poslovnih prihoda cjelokupne privrede i ona su u osnovnim financijskim performansama prosječno sudjelovale sa 28,5 posto, dok su zapošljavala 15 posto ukupnog broja radnika u privredi. Na ovoj listi dominantni su veliki sistemi (98) koji su realizirali 98,6 posto poslovnih prihoda društava sa liste.

Od promatranih 100 društava većina je bonitetno sposobna (62), s tim da ih 35 ima veoma dobar bonitet. Najveći broj privrednih društava sa liste (88) bio je među sto vodećih prema poslovnim prihodima i u 2021. godini. Sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom u promatranom razdoblju bilježi 42,9 posto neto dobitka privrede, pri čemu u glavnim financijskim performansama sudjeluje u prosjeku sa 21,2 posto, a angažirale su 8,4 posto ukupnog broja radnika.

Dominacija velikih

S aspekta veličine, najbrojnija su velika društva (85), sa neto dobitkom od 491.681 milion dinara uvećanim za 78 posto na godišnjoj razini. Pored toga, jedno malo i pet mikro društava zabilježilo je višestruki rast neto dobitka, dok je devet društava srednje veličine iskazalo za 16,8 posto niži neto dobitak.

Od 108.856 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih financijskih izvjštaja za 2022. godinu analizirani sa aspekta uspješnosti poslovanja, financijskih kapaciteta i gubitaka, na ovim APR listama rangirano je ukupno 377 privrednih društava, sa najvećim utjecajem na temelju financijske performanse privrede u protekloj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close