Najskuplja oranica u Srbiji kupljena je u Kaću

Autor: Miroslav Kuskunović , 29. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Samo u posljednje tri godine cijene oranica u pojedinim dijelovima Srbije su praktično utrostručene, a u Vojvodini je najkvalitetnije zemljište.

Cijene poljoprivrednog zemljišta u Srbiji posljednjih godina vrtoglavo rastu, a prema riječima stručnjaka bit će sve više. To je i logično jer malo je pravih parcela kvalitetne poljoprivredne zemlje izvan velikih sustava.

Samo u posljednje tri godine cijene oranica u pojedinim dijelovima Srbije su praktično utrostručene, a u Vojvodini je najkvalitetnije zemljište.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda prošle godine u Kaću nadomak Novog Sada je prodana oranica po cijeni od 40 eura za metar kvadratni, a kupljeno nešto više od pola hektara.

Da je vlasnik kupio hektar ove oranice ona bi ga koštala rekordnih 400.000 eura, što ovu njivu svrstava u najskuplju ikada prodanu u Srbiji.

Na drugom mjestu je oranica prodana početkom ove godine u Dobanovcima za 29,9 EUR po kvadratno metru, što bi značilo da hektar košta blizu 300.000 eura. Hektar njive u Futogu kod Novog Sada također ove godine, dostigao je cijenu od nevjerojatnih 210.000 eura, što je među najvišim cijenama postignutim za hektar ikada u Srbiji.

Kako je obradiva zemlja sve traženija, stručnjaci navode da će biti sve skuplja. “Obradivih površina je sve manje, potražnja je velika, te zemljištu zbog toga i skače cijena.

U Vojvodini je najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodane za veliki novac. Cijene su se odavno udvostručile, pa i utrostručile, ističe agroekonomista Milan Prostran. 

Komentirajte prvi

New Report

Close