Najskuplja mjesta u garažama prodana su po cijeni od 48.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2022. u 07:00
Foto: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Iznajmljivanje ili prodaja garaže viška postao je odličan biznis u Beogradu, ali i na Kopaoniku.

Bolji standard omogućio je građanima Srbije da imaju dva i više automobila. Ali, gdje ih parkirati odnosno garažirati naročito u velikim gradovima i prijestolnici u kojoj su parkirališta odavno pretijesna. To je prouzrokovalo procvat prodaje i iznajmljivanja. Najskuplje garažno mjesto po cijeni od 48.000 eura prodano je na Kopaoniku i u “Beogradu na vodi”, izvijestio je portal b91.net.

U prvih šest mjeseci ove godine prodano je 8500 garaža ili garažnih mjesta od toga čak 80 postu u Beogradu. To je 22 posto više nego u istom periodu prošle godine, čime je financijski promet povećan za gotovo 60 posto.

“Tržište nekretnina je eksplodiralo, pa su garaže dosegnule vrijednosti jedne garsonijere”, izjavila je za RTS Jelena Davidović s portala Nekretnine.

Posjedovanje garaže, ili garažnog mjesta postalo je luksuz, a onima s viškom tog dragocjenog prostora unosan biznis.

“Dobar posao za koji vam ne treba puno novca za investiranje u startu kao za stan “, objašnjava Ivan Košutić s portala Tvoja garaža.

Nekada su uz stan, išli podrum i garaža ili parking mesto. Danas je sve predmet trgovine. Prema statistici Republičkog geodetskog zavoda, prije tri godine na svakih pet stanova u Srbiji prodana je po jedna garaža, dok je u prvih šest mjeseci ove godine svaki treći stan kupljen s garažom.

“Mi se kao zemlja i kao gradovi odlučujemo za to da imamo minimalan broj parking mjesta koji je propisan za određene sadržaje. U svijetu i Europi se prelazi uglavnom na određivanje maksimalnog broja parking mjesta, ali je to ponekad nemoguća misija zbog broja vozila koja čak i prosječna porodica, ne samo bogatije, imaju dva, pa i tri automobila”, kaže Uroš Radosavljević, rukovodilac master studija Integralni urbanizam na beogradskom Arhitektonskom fakultetu.

U Beogradu garažno se mjesto može kupiti za 10.000 eura, ali u ovisnosti od lokacije cijene se mijenjaju.

Prema podacima RGZ, 90 posto garažnih mjesta na Savskom vencu prodano je po cijenama od 20.000 do 26.000 eura, dok je u Starom gradu prodana garaža za 37.000 eura.

“Prosječna cijena najma garaže u Beogradu je 160 eura, na najatraktivnijim gradskim lokacijama, kao što su Vračar ili Centar, na Voždovcu je 85 eura, na Novom Beogradu od 100 do 120, a na Banovom brdu i Savskom vencu je gotovo nemoguće naći garažu i garažno mjesto, Jasno je, dakle, da je u pitanju unosan posao”, ističe Jelena Davidović.

Problem s parkiranjem, kažu stručnjaci, u većim gradovima može se riješiti – poboljšanjem javnog gradskog prijevoza, metroom, promjenom navika stanovništva, a u nekim zemljama se ograničava broja automobila koje domaćinstvo može posjedovati!

Postoje stambena naselja u kojima stanovnici odustaju od vožnje vlastitim automobilom. U Njemačkoj i nekim europskim gradovima ta je praksa zaživjela. Kada kupujete stan potpisujete ugovor da nećete postati vlasnik vozila. Ako kupite vozilo i registriate ga na svoje ime, automatski ugovor prestaje vrijediti i morate se iselite s te lokacije”, objašnjava Radosavljević.

Komentirajte prvi

New Report

Close