Najavljeni protesti rudara u Boru i Majdanpeku

Autor: Jerko Zlatar , 10. siječanj 2023. u 15:39
Foto: Pixabay

Štajk je najavljen za četvrtak, 12 siječnja u 12 sati.

Sindikati Zijin Copper Mining Serbia najavili su štrajk ispred upravne zgrade te tvrtke u Boru u srijedu 11. siječnja, s početkom u 11h. Prema navodima prijave štrajka, naveli su da očekuju oko 1.000 sudionika protesta.

Također, u otvorenom pismu Ministrici rudarstva i energetiike, Dubravki Đedović, su izrazili nezadovoljstvo zbog izmjena Pravilnika o radu, objavljenog 15. prosinca 2022, kao i zbog izjave generalnog direktora tvrtke da se prave spiskovi navodnih neprijatelja tvrtke, kao i o premještajima na nova radna mjesta.

S druge strane, kopredsjednik Pokreta 1od5 milijuna i gradski odbornik iz Majdanpeka, Martin Bežinarević, je na svom Twitter nalogu najavio štrajk rudara u u Boru i Majdanpeku, koji su u vlasništvu kineske tvrtke Zijin.

“Narod Srbije nije upoznat s tim da se u nekim malim gradovima na istoku Srbije upravo organizuje buna protiv kineske kompanije Zijin i to zbog ugrožavanja radnih prava”, naveo je Bežinarević i dodao da su došli pod parlom boljeg života, a u stvarnosti tlače i ugrožavaju zaposlene.

On je istakao da rudari već tjednima pregovaraju za bolje uvjete rada kako bi zaštitili radna prava koja im kineski investitor želi oduzeti.

Štajk je najavljen za četvrtak, 12 siječnja u 12 sati.

Situacija u rudnicima Zijim Copper Serbia je već napeta, jer se novi kolektivni ugovor očekuje uskoro, a postoji bojazan da će uvjeti novog kolektivnog ugovora biti znatno nepovoljniji od postojećeg.

Zijin Copper Mining Serbia je 2022. bio najveći izvoznik u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close