Naftna industrija Srbije razočarala šestomjesečnim rezultatima

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Neto dobit u prvih šest mjeseci pala je za 69 posto na 13,7 milijardi dinara.

Naftna industrija Srbije (NIS) zabilježila je veliki pad profitabilnosti u prvih šest mjeseci, nakon što su prošle godine izuzetno povoljni uvjeti na tržištu i nabava jeftinije ruske nafte doveli do rekordnih poslovnih rezultata.

Prosječna cijena nafte Brent u prvom polugodištu bila je 26 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 79,8 dolara po barelu.

Pad prihoda
Prihodi su u tom razdoblju smanjeni za 22 posto na 186,9 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromjesečju prodaja pala još snažnije od 36 posto, dijelom i zbog rekordnih prihoda u istom razdoblju prošle godine, pišu analitičari Momentuma.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, pao je 57 posto, na 28,5 milijardi, prvenstveno zbog iznimno skromnog rezultata u drugom tromjesečju od 8,6 milijardi dinara. Osim efekta “skupih zaliha”, veliki negativan utjecaj na profitabilnost imala je i jednokratna uplata Vladi Republike Srbije u iznosu od sedam milijardi dinara (60 milijuna eura) na ime potpisane donacije.

Neto dobit u prvih šest mjeseci pala je za 69 posto na 13,7 milijardi dinara, dok je samo u drugom kvartalu zabilježen konačni rezultat u iznosu od 2,0 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnjih 28,1 milijardu dinara.

Kada je riječ o likvidnosti, operativni novčani tijek je bio u minusu za 4,8 milijardi dinara, zbog uplate spomenute donacije i rekordnog poreza na dobit koji je kompanija platila u iznosu od 21 milijardu dinara.

NIS je povećao udio na domaćem tržištu motornih goriva, koji je zbog visoke prošlogodišnje baze pao za četiri posto, na 79 posto, dok je udio u maloprodaji blago porastao na 48,4 posto (pad ukupnog maloprodajnog tržišta od pet posto).

Operativni pokazatelji također bilježe trend pada u odnosu na prošlu godinu. U prvih šest mjeseci proizvodnja je pala dva posto na 571 tisuću uvjetnih tona i bila je u skladu s planom uprave tvrtke.

Prerada je pala za šest posto, na 1,976 tisuća tona, tvrde u upravi, zbog promijenjenih makro okolnosti i ograničenja izvoza derivata. Ukupan promet manji je za deset posto i iznosio je 1.869 tisuća tona, uz pad prodaje u veleprodaji od 11 posto, a u maloprodaji od osam posto.

Kapitalna ulaganja bilježe blaži rast u odnosu na prvo tromjesečje, pa su kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci dosegla 11,6 milijardi dinara, što je povećanje od 52 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupna zaduženost kod banaka pala je šest posto u odnosu na kraj lipnja prošle godine na 553 milijuna eura.

Značajna ulaganja
Dionicama NIS-a na Beogradskoj burzi proteklih se dana najviše trgovalo na razini od 710 dinara, što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 115,8 milijardi dinara (oko 988 milijuna eura).

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je zadovoljan rezultatima ostvarenim u prvom polugodištu 2023. jer su ispunjeni prioriteti, očuvana stabilnost tržišta, ostvarena su značajna ulaganja i ostvareni dobri financijski i poslovni rezultati.

“U razvoj petrokemijskog kompleksa ulazimo s velikim ambicijama. Također, ostajemo pouzdan izvor prihoda za naše dioničare, a ove godine ćemo isplatiti rekordnu dividendu – više od 23 milijarde dinara”, rekao je Tjurdenjev. Skupština NIS-a u lipnju je odobrila isplatu bruto dividende u iznosu od 143,3 dinara po dionici, a isplata će najvjerojatnije biti realizirana u
kolovozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close