Na nove aute čeka se i po godinu dana, skuplji su 30 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2022. u 07:45
Novi automobili su na čekanju zbog pomanjkanja mikročipova, ali drugih komponenti/V Ž. Rogulja/PIXSELL

Dodatni problem smanjenja ponude mikročipova je i požar u tvornici u Japanu koja ih je proizvodila. 

Pandemija i rat u Ukrajini usporili su proizvodnju i isporuku automobila pa kupci u Srbiji na njih čekaju od šest mjeseci do godinu dana, a cijene su i do 30 posto više kod novih i starih vozila, priopćile su autokuće u Srbiji.

“Proizvodnju automobila usporila je najprije pandemija, a potom i rat u Ukrajini zbog nedostatka mikročipova”, rekao je za novinsku agenciju Beta Milan Belin, predsjednik Asocijacije uvoznika motornih vozila.

Rekao je da su najveći proizvođači mikročipova tvornice u SAD-u, Kini i Tajvanu, koje su se preorijentirale na tržište računala zbog veće potražnje za mikročipovima za računala, s obzirom na to da je rad od kuće zastupljeniji zbog pandemije.

Dodatni problem smanjenja ponude mikročipova je i požar u tvornici u Japanu koja ih je proizvodila. Belin je podsjetio i posljedice rata u Ukrajini gdje je također bilo proizvođača dijelova za automobile, osvrnuvši se pritom i na sankcije prema Rusiji koje su zaustavile uvoz iz te zemlje pa su europski proizvođači automobila ostali bez dijelova.

Belin je rekao da je proizvodnja automobila 40 posto manja od potražnje te da cijene svakog mjeseca pomalo rastu. Dodao je da je ponuda rabljenih automobila nedovoljna te da su neki skuplji i od novih.

“Smanjena je ponuda rabljenih automobila jer dok netko ne dobije novi auto, ne može prodati rabljene automobile, a skuplji su od novih, čak 20-30 posto”, rekao je Belin.

Predstavnik Auto-Čačka Slobo Spasojević ocijenio je situaciju na tržištu novih automobila “složenom”. Rekao je da autokuća koja prodaje vozila marke “Škoda” čeka na isporuku od tri do sedam-osam mjeseci i da ima dosta narudžbi.

“U posljednje dvije godine, od pandemije Covida-19, godišnja prodaja bila je oko 5200 automobila, a sada 70-80 posto te prodaje čeka na isporuku, odnosno oko 4000 automobila”, rekao je Spasojević. Prema njegovim riječima, stari modeli poskupjeli su za oko 15 posto, a oni koji su obnavljani i do 30 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close