Na mjestu ruine poslovno-stambena zgrada

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2022. u 08:00
Zgrada nekadašnje fabrike namještaja građena je u stilu klasicizma sredinom 19. stoljeća/Pixabay

Zgrada nekadašnje fabrike namještaja građena je u stilu klasicizma sredinom 19. stoljeća.

Do kraja svibnja trebala bi početi gradnja stambeno-poslovne zgrade na mjestu na kom se trenutno nalazi ruinirana bivša fabrika namještaja Bence i sin, saznaje portal zrenjaninski.com.

Prema projektu, trebala bi to biti jedna od najljepših zgrada u Zrenjaninu. U prizemlju će biti poslovni prostor, a na katu stanovi. Zgrada u Ulici obala pionira bit će građena u skladu s uvjetima koje postavlja Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, s obzirom na to da je ovaj kompleks u režimu zaštite. Kako portal zrenjaninski.com saznaje, bit će vraćena i niša s grbom.

Zgrada nekadašnje fabrike namještaja građena je u stilu klasicizma sredinom 19. stoljeća. O njenom nastanku i ranijoj povijesti, u Zavodu nemaju podatke. Međutim, zahvaljujući sačuvanoj staroj fotografiji može se rekonstruirati njen prvobitni izgled.

U Zavodu kažu da je arhitektura zgrade vrlo zanimljiva, jer je koncipirana tako da više liči na dvorac s odlikama reprezentativne građevine klasicizma, nego na industrijski objekt.

Vlasnici zgrade su od 1908. godine bili Anton i Mikša Bence, koji su pokrenuli fabriku namještaja. Lokacija je izabrana zato što je u tom dijelu protjecao Begej, pa su građa, a i gotov namještaj, transportirani brodovima.

Zgrada bivše fabrike namještaja Bence i sin desetljećima u ruševnom stanju, bez krova i s neosiguranim zidovima koji su predstavljali opasnost za prolaznike.

Kada je objekt prešao u privatno vlasništvo, postojala je namjera da se rekonstruira i adaptira u stambeno-poslovni prostor. Zavod je izdao suglasnost na idejno rješenje rekonstrukcije zgrade. Nažalost, od ovog projekta se tada odustalo ali, evo, sada su se za vlasnika i investitora ali i za tržište, sklopile sve kockice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close