Na lokaciji Brodogradilišta Novi Sad na vodi mjesta ima za desetak zgrada

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2022. u 08:00
Foto: pixabay

Kako se navodi u analizi, izgled je osmišljen ‘na temelju podataka dobivenih od investitora za novoplanirani kompleks na prostoru Brodogradilišta’.

Analizu prometa pomoću mikro i makro simulacije prometnih tokova na lokaciji Brodogradilišta u Novom Sadu” koju je 2019. godine izradila Via inženjering d.o.o, a koju je portalu 021.rs na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja dostavilo Javno poduzeće Urbanizam, pokazuje da bi se na ovom području moglo izgraditi desetak zgrada, piše internetski portal ekapija.

Dvije zgrade koje se mogu vidjeti na ilustraciji imaju po 20 katova i nalaze se na odvojku parcele Brodogradilišta koja ulazi u Dunavac. S ovog mjesta pružao bi se pogled na Dunav, ali i na Ribarski otok. Osim toga, tu je još desetak zgrada, kao i pristanište za čamce.

Kako se navodi u Analizi, ovaj izgled je osmišljen “na temelju podataka dobivenih od investitora za novoplanirani kompleks na prostoru Brodogradilišta”. Na temelju toga u analizi su prikazane nove prometne zone, konektori i mreže.

Portal 021 postavio je Urbanizmu dodatna pitanja kako bi doznao je li izgled Brodogradilišta, kako ga prikazuje Analiza, definitivan. Kako su naveli, fotografiju koja ilustrira mogući izgled nije napravio Urbanizam, već Via inženjering.

“Via inženjering je okvirno definirao ilustraciju, s obzirom na to da ona nije predmet analize koja se bavi prometom. Za predmetno područje potrebna je daljnja razrada s detaljnim planovima razrade, koji će tek naknadno definirati konkretne parametre za predmetnu parcelu”, stoji u odgovoru Urbanizma.

Iz toga zaključuju da predmetna fotografija “ne prikazuje planirano urbanističko rješenje za područje Brodogradilišta”.

Podsjećaju da je ovakav izgled predstavljen na temelju podataka dobivenih od investitora za novoplanirani kompleks.

Prostor je podijeljen u pet zona od kojih je jedna isključivo poslovna, a jedna isključivo stambena. Ostale zone su mješovite, a namjena je stambeno-poslovna. U jednoj zoni planiran je i hotel, pa je zbog dolaska gostiju u hotel predviđen “uravnotežen omjer prometnih pravaca”.

Prema procjenama, u tim zonama, u stambenim i mješovitim zgradama, moglo bi biti 2299 stanova. Ukupna površina planiranih objekata je 39.600 m2.

Analizom su razmatrani i prometni tokovi u slučaju izgradnje novog mosta, što uključuje rekonstrukciju Ribarske ulice, kružnog toka, proširenje Ulice Ive Andrića, od Heroja Pinkija do 1300 kaplara, izgradnju Bulevara despota Stefana i novoplaniranu prometnu mrežu u brodogradilištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close