Mraz u Srbiji uništio voće vrijedno 125 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 30. travanj 2024. u 06:41
Mraz je voćarima oteo veliki dio uroda/Pixabay

Procijenjuje se da je samo u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, gdje se proizvodi 40 posto srpskog voća, uništeno 200.000 tona voća.

Dugoročna vremenska prognoza nije predviđala da će se u nedjelju navečer u velikom dijelu Srbije temperatura spustiti do minus pet, pa su voćari nespremni dočekali mraz koji im je oteo veliki dio uroda, kaže Zoran Keserović, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Procijenio je da je samo u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, gdje se proizvodi 40 posto srpskog voća, uništeno 200.000 tona voća.

“Ove dvije regije proizvele su 700.000 tona voća u 2022. godini. To je bila projekcija uroda za ovu godinu prije zadnjeg mraza. Sada je šteta oko 30 posto uroda, a možda i više. Najviše su izumrle kasnocvatuće voćne vrste, šljive, maline. Velika šteta je i na području Subotice i Horgoša, kao i u blizini Beograda.

“U cijeloj Srbiji, ako je šteta 250.000 tona voća, a ako računamo i 50 eurocenti po kilogramu voća, to je 125 milijuna eura”, rekao je Keserović za RTS.

Dodaje da se u narednom razdoblju ne smijemo oslanjati na dugoročne prognoze, već moramo koristiti lokalne meteorološke stanice i stručne službe, kako bismo na vrijeme signalizirali proizvođačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close