Moravski koridor od 110 km prvi digitalni auto-put u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2022. u 08:00
Cestama se u Srbiji na godinu preveze 80 posto ukupnog tereta/M. Mrkonjić/PIXSELL

Cestovni je transport u Srbiji dominantan način prometa koji sudjeluje s oko 80 posto u ukupnom obimu prevezenog tereta.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović otvorio je 4. srpski kongres o putevima i najavio gradnju 16 auto-puteva i brzih cesta u Srbiji, izvijestio je portal b92.

“Na vrhuncu smo investicionog ciklusa gradnje cestovne infrastrukture u Srbiji. U posljednjih deset godina izgradili smo 400 kilometara auto-cesta i brzih prometnica, čime stajemo rame uz rame s razvijenim zemljama Zapadne Europe”, pohvalio se ministar prometa Tomislav Momirović na skupu u Crowne Plaza Beograd.

“Malo je u ovom trenutku projekata važnijih od izgradnje cesta, jer donose efikasan i siguran transport ljudi, spajaju regiju i podižu potencijale privrede”, izjavio je ministar prometa Momirović.

Cestovni je transport u Srbiji dominantan način prometa koji sudjeluje s oko 80 posto u ukupnom obimu prevezenog tereta.

Ministar je istaknuo da je putna mreža jedna od najvećih kapitalnih vrijednosti u Srbiji i podsjetio da je u cijeloj zemlji približno 16.000 kilometara državnih cesta prvog i drugog reda, s 2800 mostova od čega je oko 400 mostova na auto-cestama.

“U Srbiji će biti izgrađeno ukupno 16 novih brzih dionica, a pojedine saobraćajnice smo izdvojili kao infrastrukturne prioritete za budućnost Srbije: Moravski koridor – od Pojata do Preljine u dužini od 110 kilometara prvi je digitalni auto-put u Srbiji koji će spojiti više od pola milijuna ljudi i najvažnije privredne centre središnje Srbije.

Auto-put Miloš Veliki kroz Zapadnu Srbiju. Završen je deo obilaznice oko Čačka, nastavili smo radove kako bi Požegu, Arilje, ali i Užice spojili s auto-putem”, naveo je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Komentirajte prvi

New Report

Close