MOL ne preuzima NIS, dugoročno se fokusira na razvoj Ine

Autor: Siniša Malus , 27. lipanj 2023. u 06:41
Foto: Shutterstock

Do kraja godine bit će finalizirano i preuimanje benzinskih crpki OMV Slovenije.

Iako se u srpskim poslovnim krugovima nedavno ponovno aktualizirala mogućnost da se MOL upusti u preuzimanje Naftne industrije Srbije, to se očito neće dogoditi.

Kako Poslovni dnevnik doznaje od dobro obaviještenih izvota, MOL se neće upuštati u daljnje regionalno širenje već će se posvetiti svojim članicama u regiji, prvenstveno Ini. Do kraja godine trebalo bi biti finalizirano i preuimanje benzinskih crpki OMV Slovenije.

Regionalna strategija
MOL-u je u najboljem interesu da Ina ostane jaka kompanija koja dobro funkcionira, jedna od odlučujućih energetskih kompanija u srednjoistočnoj Europi. Propeklih je tjedana u više navrata potvrđeno kako MOL nema namjeru prodavati svoj udio u Ini.

4,7

milijardi dolara iznosila je EBITDA MOL Grupe u 2022.

Iz MOL-a poručuju kako je Ina sada uj fokusu jer treba na najbolji mogući način kapitalizirati nedavne investicijer. Primjerice, investicija u riječku rafineriju vrijedna 630 milijuna eura trebala bi dfonijeti šire regionalne plodove, kako na hrvatskom tako i na slovenskom tržištu.

I analitičari u rafinerijskom poslovanju vide strateški zaokret MOL-a. Kako su nedavno u bilješci napisali analitičari Fitcha, opskrba naftom iz naftovoda izuzeta je od sankcija, ali rizik od prekida opskrbe uglavnom proizlazi iz naftovoda Družba, ključnog opskrbnog pravca ruske nafte u Mađarsku, koji prolazi preko Ukrajine, gdje je rat u tijeku.

MOL procjenjuje da trenutno može zamijeniti 80% ruske nafte, ali bi to dovelo do postupnog nakupljanja tehničkih problema u njegovim proizvodnim postrojenjima. MOL trenutno koristi 30%-35% neruske sirove nafte i procjenjuje da će taj udio narasti na otprilike polovicu do prosinca 2023., dok će potpuna zamjena biti moguća od 2025.

Teško je predvidjeti učinak potpunog trenutnog prekida isporuke ruske nafte u Mađarsku. Međutim, pretpostavljamo da bi svi privremeni problemi mogli biti podnošljivi za MOL, s obzirom na njegov snažan financijski profil, trenutnu sposobnost zamjene velikog udjela ruskih zaliha i također vjerojatno povećanje marži rafiniranja koje bi ova akcija mogla uključiti, napisali su analitičari Fitcha.

Za razliku od ostalih konkurenata u regiji, MOL još uvijek ovisi o opskrbi ruskom sirovom naftom zbog izuzeća od naftnog embarga odobrenog Mađarskoj u lipnju 2022. Međutim, MOL trenutačno ima za cilj postati potpuno neovisan do 2025. uspostavom alternativnih ruta opskrbe sirovom naftom kroz Adria regiju, zaključuju u Fitchu

Važnost Srbije
MOL je u Srbiji prije šest godina počeo transformirati svoje benzinske postaje prema konceptu Fresh Corner. Srbija je važno tržište za MOL i u skladu s tim tražimo mogućnosti za daljnji rast i širenje maloprodajne mreže, potvrdio je ovih dana Milenko Janković, glavni izvršni direktopr MOL-a u Srbiji u razgovoru za Diplomacy&Commerce.

-. U protekloj godini, koja je donijela izazove na svim poljima, otvorili smo pet novih benzinskih postaja, a sličan napredak planiramo održati iu ovoj godini. Prva u nizu stanica koje smo otvorili ove godine bila je u Temerinu. rekao je Janković.

Komentirajte prvi

New Report

Close